Krem budyniowy
Krem budyniowy to wspaniałe uzupełnienie wielu deserów. Możecie przełożyć nim blaty biszkoptu, napełnić eklerki czy pączki lub podać (tak jak ja) na kruchym spodzie tarty w towarzystwie owoców.
Smak kremu możecie modyfikować przez dodanie otartej skórki cytrynowej czy dodatkowej porcji wanilii.
Bardzo ważne, aby używane do przygotowania składniki (tj. masło i budyń) miały taką samą, pokojową temperaturę- inaczej krem może się zwarzyć (a nawet – na pewno się zwarzy:)
Przyłóżcie się do zmiksowania masła, by było napowietrzone i lekkie, wtedy i krem taki będzie.
Krem budyniowy przygotować możecie na bazie domowego budyniu lub na szybko, używając tego ze sklepu.
Co do spodu zaś, jeśli marzy się Wam tarta na kruchym, polecam TEN przepis , a jeśli nie macie czasu (i mieszkacie w Kujawsko-Pomorskiem;) TE gotowe spody. Smacznego!
Składniki- budyń waniliowy - 1 opakowanie
- mleko - 375 ml
- cukier - 4 łyżki
- naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
- masło - 130 g
Podałam proporcje do zastosowania w przypadku budyniu na 0,5 litra mleka, do którego zgodnie z informacją na opakowania dodać należy 2 łyżki cukru.
Budyń przygotuj wg. instrukcji na opakowaniu, dodaj jednak mniej mleka (375 ml) i o 2 łyżki więcej cukru. Najlepiej zrobić to dzień przed przygotowywaniem kremu, aby budyń zupełnie ostygł. Pozostaw go w temperaturze pokojowej.
W misce ucieraj masło również w temperaturze pokojowej z esencją waniliową. Ma być kremowe i lekkie. Gdy masło jest już ubite, stale miksując dodawaj po łyżce budyniu. Każdą kolejną porcję budyniu dodawaj dopiero, gdy poprzednia jest już dokładnie zmiksowana na gładką masę. W razie konieczności dodaj więcej cukru (na tym etapie- pudru), do smaku.
Gotowym kremem napełnij np. spód tarty. Po schłodzeniu krem stanie się sztywniejszy.