„Eton mess” z pieczonymi truskawkami i rabarbarem

„Eton mess” z pieczonymi truskawkami i rabarbarem

Zdjęcie - „Eton mess” z pieczonymi truskawkami i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - „Eton mess” z pieczonymi truskawkami i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To jeden z tych przepisów, od których prostota aż bije. W niej jednak cały sekret. Są składniki, które po prostu wspaniale do siebie pasują: krucha beza, lekka bita śmietanka i owoce. Trio doskonałe!

Zdjęcie - „Eton mess” z pieczonymi truskawkami i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - „Eton mess” z pieczonymi truskawkami i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - „Eton mess” z pieczonymi truskawkami i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - „Eton mess” z pieczonymi truskawkami i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Aby owoce były pełne smaku i maksymalnie aromatyczne, upiekłam je z dodatkiem cukru i alkoholu (dziś użyłam calvadosu, niedawno zaś- wódki z dziką różą, tu wybór pozostawiam Kucharzowi).

Zdjęcie - „Eton mess” z pieczonymi truskawkami i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - „Eton mess” z pieczonymi truskawkami i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Desery przygotujcie od razu przed podaniem, tylko wtedy beza będzie idealnie chrupać!

Zdjęcie - „Eton mess” z pieczonymi truskawkami i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - „Eton mess” z pieczonymi truskawkami i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 4 porcje.

Zdjęcie - „Eton mess” z pieczonymi truskawkami i rabarbarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Białka jajek ubij ze szczyptą soli na pianę. Gdy ta zacznie gęstnieć, dodawaj stopniowo cukier. Gdy uzyskasz lśniącą pianę, a cały cukier będzie rozpuszczony, przenieś pianę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmaruj na grubość ok. 3 cm. i wstaw do piekarnika nagrzanego na 130 oC (z termoobiegiem) na ok. 45 minut. Ostudź.

Truskawki podziel na połówki/ćwiartki. Rabarbar obierz, pokrój na ok. 1 cm kawałki. Owoce ułóż w naczynku do zapiekania, dopraw cukrem, zalej alkoholem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 15 minut. Ostudź.

Śmietankę ubij z cukrem pudrem i wanilią na dość sztywną pianę.

W salaterce/kieliszku układaj warstwami ubitą śmietankę, owoce z sosem zebranym w czasie pieczenia oraz bezę. Podawaj od razu.

Kategorie przepisów