„Eton mess” z pieczonymi truskawkami i rabarbarem
To jeden z tych przepisów, od których prostota aż bije. W niej jednak cały sekret. Są składniki, które po prostu wspaniale do siebie pasują: krucha beza, lekka bita śmietanka i owoce. Trio doskonałe!
Aby owoce były pełne smaku i maksymalnie aromatyczne, upiekłam je z dodatkiem cukru i alkoholu (dziś użyłam calvadosu, niedawno zaś- wódki z dziką różą, tu wybór pozostawiam Kucharzowi).
Desery przygotujcie od razu przed podaniem, tylko wtedy beza będzie idealnie chrupać!
Proporcje na 4 porcje.
Składniki- beza
- białko - 2 szt
- cukier - 125 g
- sól - szczypta
- dodatki
- śmietanka kremówka - 250 ml + 1 łyżka cukru pudru
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- truskawki - ok. 20 szt
- rabarbar - 2 laski
- cukier - 2 łyżki
- alkohol - np. smakowa wódka, 2 łyżki
Białka jajek ubij ze szczyptą soli na pianę. Gdy ta zacznie gęstnieć, dodawaj stopniowo cukier. Gdy uzyskasz lśniącą pianę, a cały cukier będzie rozpuszczony, przenieś pianę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmaruj na grubość ok. 3 cm. i wstaw do piekarnika nagrzanego na 130 oC (z termoobiegiem) na ok. 45 minut. Ostudź.
Truskawki podziel na połówki/ćwiartki. Rabarbar obierz, pokrój na ok. 1 cm kawałki. Owoce ułóż w naczynku do zapiekania, dopraw cukrem, zalej alkoholem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 15 minut. Ostudź.
Śmietankę ubij z cukrem pudrem i wanilią na dość sztywną pianę.
W salaterce/kieliszku układaj warstwami ubitą śmietankę, owoce z sosem zebranym w czasie pieczenia oraz bezę. Podawaj od razu.