Korzenne crumble śliwkowo-jabłkowo
„Deser, który pokochała cała moja rodzina. Prosty, szybki, idealny dla zapracowanych. Można go zajadać przez cały rok. Nigdy się nie znudzi. Wystarczy tylko zmienić owoce i wykorzystać te, na które akurat jest sezon.
U nas obowiązkowo są to jagody, wiśnie, śliwki i jabłka. Ale najczęściej wykorzystuję te ostatnie. O tej porze roku zajadamy się nim nam okrągło. Gdy człowiek zziębnięty wraca do domu nie ma ochoty na lody czy galaretki, ale właśnie na coś ciepłego i rozgrzewającego. Nieodzowne zatem są również korzenne przyprawy. Zawsze gdy po nie sięgam to znak, że święta coraz bliżej.”
Korzenne crumble śliwkowo-jabłkowe (przepis własny)
Składniki dla 4 osób:
300g śliwek
2 jabłka
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
150g mąki
75g masła
75g cukru
0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
WYKONANIE Usunąć pestki ze śliwek. Każdą przekroić na cztery części. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w grubą kostkę. Przełożyć owoce do miski. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną i cynamon. Dokładnie wymieszać.
Kruszonka Wymieszać w misce mąkę z cukrem i przyprawą do piernika. Dodać pokrojone na kawałki miękkie masło. Palcami wyrobić kruszonkę.
Przełożyć owoce do, wysmarowanych masłem, ceramicznych foremek do zapiekania. Przykryć kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut. Kruszonka powinna się delikatnie przyrumienić. Podawać lekko ciepłe.
Smacznego :) Aronia