Maślankowa panna cotta
Z ręka na sercu- jeśli raz spróbujecie panna cotty przygotowanej na bazie śmietanki i maślanki, nie będziecie już chcieli jeść mlecznego oryginału!
Maślanka, w tym włoskim deserze, wnosi świeżość. To lekko jogurtowy smak lata, słodki i lekki zarazem. Sama doprawiłam krem wanilią, ale otarta skórka z cytryny wniosłaby jeszcze więcej egzotyki.
Jako dodatek wspaniale sprawdza się sos z dojrzałego, zmiksowanego z odrobiną soku z limonki mango. To połączenie to prawdziwa petarda!
Przy okazji polecam przepisy na panna cottę: klasyczną, miodową i truskawkową. Smacznego!
Proporcje na 4 porcje deseru. Używam do jego przygotowania żelatyny w listkach, jest bezproblemowa w stosowaniu. Przyjmuje się, że jeden listek to jedna łyżeczka klasycznej żelatyny.
Składniki- śmietanka kremówka - 200 ml
- maślanka naturalna - 200 ml
- naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
- żelatyna - 3 listki
- cukier - 45 g
Uwaga: Używam żelatyny w listkach. Przyjmuje się, że jeden listek to jedna łyżeczka klasycznej żelatyny.
Przepis: Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie.
Śmietankę z cukrem i wanilią oraz podgrzej w rondelku do granicy zagotowania. Zdejmij z ognia, dodaj odciśniętą z wody żelatynę oraz maślankę. Dokładnie wymieszaj.
Płyn przelej do miseczek, wstaw (najlepiej na całą noc) do lodówki.
Podawaj np. z ulubionymi (najlepiej lekko kwaskowatymi) owocami na wierzchu. Na blogu, w przepisie na klasyczną panna cottę znajdziecie przepis na sos owocowy.