Maślankowa panna cotta

Zdjęcie - Maślankowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Maślankowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z ręka na sercu- jeśli raz spróbujecie panna cotty przygotowanej na bazie śmietanki i maślanki, nie będziecie już chcieli jeść mlecznego oryginału!

Zdjęcie - Maślankowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Maślankowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Maślanka, w tym włoskim deserze, wnosi świeżość. To lekko jogurtowy smak lata, słodki i lekki zarazem. Sama doprawiłam krem wanilią, ale otarta skórka z cytryny wniosłaby jeszcze więcej egzotyki.

Zdjęcie - Maślankowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Maślankowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jako dodatek wspaniale sprawdza się sos z dojrzałego, zmiksowanego z odrobiną soku z limonki mango. To połączenie to prawdziwa petarda!

Zdjęcie - Maślankowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Maślankowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przy okazji polecam przepisy na panna cottę: klasyczną, miodową i truskawkową. Smacznego!

Zdjęcie - Maślankowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Maślankowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 4 porcje deseru. Używam do jego przygotowania żelatyny w listkach, jest bezproblemowa w stosowaniu. Przyjmuje się,  że jeden listek to jedna łyżeczka klasycznej żelatyny.

Zdjęcie - Maślankowa panna cotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • śmietanka kremówka - 200 ml
  • maślanka naturalna - 200 ml
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • żelatyna - 3 listki
  • cukier - 45 g
Sposób przygotowania

Uwaga: Używam żelatyny w listkach. Przyjmuje się,  że jeden listek to jedna łyżeczka klasycznej żelatyny.

Przepis: Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie.

Śmietankę z cukrem i wanilią oraz podgrzej w rondelku do granicy zagotowania.  Zdejmij z ognia, dodaj odciśniętą z wody żelatynę oraz maślankę. Dokładnie wymieszaj.

Płyn przelej do miseczek, wstaw (najlepiej na całą noc) do lodówki.

Podawaj np. z ulubionymi (najlepiej lekko kwaskowatymi) owocami na wierzchu. Na blogu, w przepisie na klasyczną panna cottę znajdziecie przepis na sos owocowy.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy