To propozycja dla tych, ktorzy lubia polaczenie miesa z owocami. W tym wypadku gotowane piersi kurze polecam z dodatkiem ananasa i curry.Do tego danie jest bardzo proste i dosc szybkie.
Chociaż na blogu pojawił się już przepis na curry, to z perspektywy widzę, że nie był idealny. Znając dobą "curry bazę", można kombinować z różnymi dodatkami: warzywami, mięsem czy strączkowymi. Jednak to zestawienie smakuje mnie i mojemu Lubemu najlepiej.
Na specjalne życzenie dzisiaj podzielę się moim przepisem na makaron carbonara. Przygotowuję ten makaron od wielu lat i jeszcze się nie zdarzyło, żeby komuś nie smakował. Wszyscy, którzy go zjedzą zawsze proszą o przepis. Nie jest to zbyt dietetyczne danie ale czasami przecież można zaszaleć.
Ta potrawa to ukłon w stronę zimowych obiadów, takich które muszą rozgrzać, nie wymagając przy tym od nas dużo pracy. To danie, które ma za zadanie wykorzystać resztki z niedzielnego (albo każdego innego) obiadu. Ja jednak lubię je tak bardzo, że często gotuję składniki tylko po to, by móc cieszyć się tym cudowanie zarumienionym plackiem
Na samym początku warto zaznaczyć, że klasyczny strogonow jest bardzo ubogim gulaszem, gdzie dominuje tylko i wyłącznie polędwica wołowa. W wielu domach ( u mnie również ) do gulaszu dodaje się grzyby , paprykę , a od czasu do czasu również ogórki kiszone. Danie niesamowicie sycące , rozgrzewające i bardzo smaczne!
Kartacze wyszły przepyszne – dokładnie takie, jakie jadłam na Litwie. I jeśli kiedyś w przyszłości zawitam w rejony Podlasia, na pewno uraczę się tymi kluskami zamówionymi w restauracji. A póki co, pozostaje mi przyrządzanie ich w domu, do czego i Was namawiam.
Szaszłyki to świetny sposób na przygotowanie nieskomplikowanego, mało pracochłonnego obiadu. Te przygotowane z dodatkiem przypraw charakterystycznych dla kuchni arabskiej są nie tylko pyszne i soczyste, ale również niezwykle aromatycznie.
Przepyszna potrawa, którą podać można zarówno na zwykły niedzielny obiad, jak i na bardziej uroczyste okazje, na przykład drugi dzień Świąt Wielkanocnych. Schabowe roladki z nadzieniem orzechowo-chrzanowym mają naprawdę wyjątkowy smak. Polecam! :)
.Taka polędwica najlepiej smakuje jak dobrze ostygnie..ale ja nie mogłam się oprzeć i musiałam spróbować od razu po upieczeniu.. widać na zdjęciu poniżej ..Polecam..mało pracy i mało składników..a efekt pyszny..