Wielkanocny klops

1 kg szynki wieprzowej

40 dag boczku surowego

1 duża cebula

5 jajek

1 sucha bułka

sól, pieprz

 

 

Mięso umyć, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić, sparzyć gotowaną wodą. Mięso i cebulę zmielić przez maszynkę jeden raz.

Bułkę namoczyć w wodzie. Cztery jajka ugotować na twardo i obrać.

Do mięsnej masy dodać wyciśniętą bułkę, wbić jedno jajko. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszać. Część masy włożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej startą bułką formy. Ułożyć ugotowane jajka, przykryć resztą mięsnej masy.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około godzinę.

 

 

 

Zdjęcie - Wielkanocny klops - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Wielkanocny klops - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Jesienna pieczeń z dynią i porem

Jesienna pieczeń z dynią i por…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Strogonow z wołowiną i grzybami

Strogonow z wołowiną i grzybam…

Dzi Dzi
karmelowy

Stir - Fry z kurczakiem, ananasem i chili
2

Stir - Fry z kurczakiem, anana…

Beti Beti
kruche babeczki

Karkówka zapiekana w sosie
3

Karkówka zapiekana w sosie

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Kanapki z „rwaną” gęsiną

Kanapki z „rwaną” gęsiną

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ossobuco, czyli gicz cielęca z warzywami

Ossobuco, czyli gicz cielęca z…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Przepisy z tych kategorii

Pieczeń rzymska
6

Pieczeń rzymska

atina atina
Tak sobie pichcę...

Klops faszerowany jajkami, w sam raz na Wielkanoc
6

Klops faszerowany jajkami, w s…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

PIECZEŃ RZYMSKA Z INDYKA
22

PIECZEŃ RZYMSKA Z INDYKA

Laura Laura
Cafe Babilon

Pieczeń  rzymska
9

Pieczeń rzymska

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pieczeń rzymska (klops)
10

Pieczeń rzymska (klops)

gania gania
My cuisine

Pieczeń rzymska z chrupiącą posypką
14

Pieczeń rzymska z chrupiącą po…

tu-tusia tu-tusia
Półka z przyprawami