Wielkanocny klops

1 kg szynki wieprzowej

40 dag boczku surowego

1 duża cebula

5 jajek

1 sucha bułka

sól, pieprz

 

 

Mięso umyć, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić, sparzyć gotowaną wodą. Mięso i cebulę zmielić przez maszynkę jeden raz.

Bułkę namoczyć w wodzie. Cztery jajka ugotować na twardo i obrać.

Do mięsnej masy dodać wyciśniętą bułkę, wbić jedno jajko. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszać. Część masy włożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej startą bułką formy. Ułożyć ugotowane jajka, przykryć resztą mięsnej masy.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około godzinę.

 

 

 

Zdjęcie - Wielkanocny klops - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Wielkanocny klops - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Biała kiełbasa zapiekana w cydrze

Biała kiełbasa zapiekana w cyd…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Ćwikła z chrzanem

Ćwikła z chrzanem

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Krem chrzanowy

Krem chrzanowy

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Wielkanocny żur z białą kiełbasą

Wielkanocny żur z białą kiełba…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Biały barszcz na zakwasie i śmietanie
1

Biały barszcz na zakwasie i śm…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Jajka faszerowane awokado

Jajka faszerowane awokado

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Przepisy z tych kategorii

Najprostszy gulasz z  szynki
2

Najprostszy gulasz z szynki

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Hummus z boczniakami

Hummus z boczniakami

Tyna Tyna
In cooking we trust

Draniki z maczanką
1

Draniki z maczanką

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Frittata z białą kiełbasą
1

Frittata z białą kiełbasą

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Jajka po szkocku czyli scotch egg

Jajka po szkocku czyli scotch…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Łazanki z kapustą i mięsem

Łazanki z kapustą i mięsem

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy