Wielkanocny klops

1 kg szynki wieprzowej

40 dag boczku surowego

1 duża cebula

5 jajek

1 sucha bułka

sól, pieprz

 

 

Mięso umyć, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić, sparzyć gotowaną wodą. Mięso i cebulę zmielić przez maszynkę jeden raz.

Bułkę namoczyć w wodzie. Cztery jajka ugotować na twardo i obrać.

Do mięsnej masy dodać wyciśniętą bułkę, wbić jedno jajko. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszać. Część masy włożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej startą bułką formy. Ułożyć ugotowane jajka, przykryć resztą mięsnej masy.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około godzinę.

 

 

 

Zdjęcie - Wielkanocny klops - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Wielkanocny klops - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Pęczak z wieprzowiną i papryką

Pęczak z wieprzowiną i papryką

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Zapiekanka chłopska
1

Zapiekanka chłopska

Beti Beti
kruche babeczki

Kotlety mielone mojej babci (zapiekane)
1

Kotlety mielone mojej babci (z…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Befsztyk, biff à la Lindström

Befsztyk, biff à la Lindström

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Biała zupa krem z pietruszki i selera

Biała zupa krem z pietruszki i…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Odrywane drożdżowe ślimaczki z szynką i serem
1

Odrywane drożdżowe ślimaczki z…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Przepisy z tych kategorii

Jajka faszerowane awokado

Jajka faszerowane awokado

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Pieczeń z jajkiem + film

Pieczeń z jajkiem + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Jajka faszerowane pieczarkami
2

Jajka faszerowane pieczarkami

Kasia Kasia
Pełny talerz

Pascha Wielkanocna

Pascha Wielkanocna

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Jajka w różowym majonezie

Jajka w różowym majonezie

food² food²
Food Square

Jajka faszerowane pastą z tuńczyka

Jajka faszerowane pastą z tuńc…

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek