Papryki faszerowane w pomidorowym sosie
Dziś kuchnia bałkańska z ukłonem w stronę Chorwacji. W nawiązaniu do trwającej sondy zorganizowanej we współpracy z cititravel .pl zapraszam na papryki faszerowane mielonym mięsem i ryżem, zapiekane w sosie pomidorowym. Danie, choć musimy na nie poczekać kilkadziesiąt minut jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Reszta to czas spędzony w piekarniku.
Do tak przygotowywanych dań dokładam zawsze świeże zioła, które w trakcie powolnego duszenia mają czas, żeby oddać cały swój aromat daniu. Tym razem nie żałowałam i do sosu dorzuciłam gałązki rozmarynu, tymianku i oregano.
Papryki faszerowane w pomidorowym sosie
Składniki
- papryka - 4 szt, czerwona
- mięso mielone - 0,5 kg
- ryż - 1/3 szklanki, nie ugotowany
- przecierowy sok pomidorowy - 0,5 litra
- świeże zioła - tymianek, rozmaryn, oregano...
- jajko - 1 szt
- sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania
Papryki umyj, odkrój górną część z szypułką i delikatnie usuń środki.
Mięso wymieszaj z ryżem, jajkiem, 2 łyżkami siekanych ziół (lub suszonymi np. 1/2 łyżeczką rozmarynu). Dopraw solą i pieprzem.
Do środka każdej papryki włóż ok. 2 łyżek mięsa (nie za dużo, ryż napęcznieje w trakcie pieczenia). Ułóż w naczyniu do zapiekania. Zalej sokiem pomidorowym, posolonym i popieprzonym. Na wierzchu ułóż gałązki świeżych ziół.
Piecz ok. 1 godziny pod przykryciem w 180 oC, odkryj i piecz aż papryki zmiękną a mięso będzie przepieczone.