Papryki faszerowane w pomidorowym sosie

Papryki faszerowane w pomidorowym sosie

Dziś kuchnia bałkańska z ukłonem w stronę Chorwacji. W nawiązaniu do trwającej sondy zorganizowanej we współpracy z  cititravel .pl zapraszam na papryki faszerowane mielonym mięsem i ryżem, zapiekane w sosie pomidorowym. Danie, choć musimy na nie poczekać kilkadziesiąt minut jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Reszta to czas spędzony w piekarniku.

Do tak przygotowywanych dań dokładam zawsze świeże zioła, które w trakcie powolnego duszenia mają czas, żeby oddać cały swój aromat daniu. Tym razem nie żałowałam i do sosu dorzuciłam gałązki rozmarynu, tymianku i oregano.

Zdjęcie - Papryki faszerowane w pomidorowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Papryki faszerowane w pomidorowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Papryki faszerowane w pomidorowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Papryki faszerowane w pomidorowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Papryki faszerowane w pomidorowym sosie

Agata, 17 sierpnia 2012

Zdjęcie - Papryki faszerowane w pomidorowym sosie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

Sposób przygotowania

Papryki umyj, odkrój górną część z szypułką i delikatnie usuń środki.

Mięso wymieszaj z ryżem, jajkiem, 2 łyżkami siekanych ziół (lub suszonymi np. 1/2 łyżeczką rozmarynu). Dopraw solą i pieprzem.

Do środka każdej papryki włóż ok. 2 łyżek mięsa (nie za dużo, ryż napęcznieje w trakcie pieczenia). Ułóż w naczyniu do zapiekania. Zalej sokiem pomidorowym, posolonym i popieprzonym. Na wierzchu ułóż gałązki świeżych ziół.

Piecz ok. 1 godziny pod przykryciem w 180 oC, odkryj i piecz aż papryki zmiękną a mięso będzie przepieczone.

Kategorie przepisów