Zapiekane cukinie
W tym roku postanowiłam wyhodować własne warzywka. Kawałek ogródka mojej mamy został dzielnie przekopany i obsiany nasionkami. Muszę przyznać, że najmilej zaskoczyła mnie cukinia, z zaledwie kilku ziarenek wyrosły duże naprawdę imponujące rośliny. Dania z cukinią są pyszne i jest cała masa możliwości, aby smacznie ją wykorzystać. Dziś przepis, do którego sięgam najczęściej, można go także wykonać w wersji bez mięsa, też jest pysznie. Smacznie i zdrowo, polecam.
Składniki (na 8 porcji):
Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć gniazda nasienne. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na patelni z rozgrzaną oliwą. Dodać mięso, dobrze przyprawić (nawet mocniej niż Wam się wydaje, bo warzywka to potem wyciągną), chwile podsmażyć. Pieczarki umyć, pokroić, też chwilę podsmażyć. Papryki i pomidora umyć, pokroić w kostkę. Warzywka i mięso, nałożyć do cukinii. Piec na blaszce przez 40min. w temp. 180°C. 5-10min. przed końcem nałożyć ser. Podawać na ciepło lub po ostygnięciu.
Składniki (na 8 porcji):
- 1 duża cukinia
- 500g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 300g pieczarek
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 pomidor
- 8 plasterków żółtego sera
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć gniazda nasienne. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na patelni z rozgrzaną oliwą. Dodać mięso, dobrze przyprawić (nawet mocniej niż Wam się wydaje, bo warzywka to potem wyciągną), chwile podsmażyć. Pieczarki umyć, pokroić, też chwilę podsmażyć. Papryki i pomidora umyć, pokroić w kostkę. Warzywka i mięso, nałożyć do cukinii. Piec na blaszce przez 40min. w temp. 180°C. 5-10min. przed końcem nałożyć ser. Podawać na ciepło lub po ostygnięciu.