Przepis na tę cukinię miałam zapisany już od dłuższego czasu, ale trochę się go bałam - cukinia na słodko? Zostałam jednak niejako zmuszona, przez nadmiar cukinii, do jego wykorzystania - i okazało się, że wyszło naprawdę fajnie.
Jest to kolejny przepis, który uratował mnie od nadmiaru cukinii, a znalazłam go na Wielkim Żarciu. Można ten sosik zapasteryzować i trzymać w słoikach, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać go na zwykły obiad. Pasuje dobrze do mięsa i makaronu.
Dzisiejsza przekaska zalicza sie do tych stworzonych pod wplywem chwili i odgrzebanych gdzies w pamieci wspomnien. Juz nie pamietam gdzie spotkalam sie z cukinia podana w ten sposob. Skladniki farszu dobrane raczej intuicyjnie wcale mnie nie rozczarowaly.
W upalne dni, takie jak dzisiaj, nie chce się tak bardzo jeść więc zrobiłam lekką zupkę z cukinii z dodatkiem rozmarynu. Cukinia to takie ciekawe warzywo, z którego wiele można zrobić. Zupa po zmiksowaniu wyglądem może nie zachwyca ale smakiem napewno.
Do tej zupy przymierzałam się od dawna ale zawsze jakoś tak wychodziło, że jej nie ugotowałam. Dopiero dzisiaj się za nią wziełąm. Nigella twierdzi, że jedzenie tej zupy daje poczucie radości i optymizmu a nawet gotowanie jej podnosi ją na duchu.
Taką zapiekankę zrobiłam ostatnio, robiąc porządki w lodówce, więc użyłam różnych składników, których akurat chciałam się pozbyć, ale efekt był zdumiewająco smaczny. Zapiekanka więc ląduje na blogu.
Lubię nadziewaną cukinię, nawet bardzo, również taką tradycyjną jednak mój mąż nie cierpi ryżu. Mając jednak wielką cukinie i sporo ochoty na zjedzenie tego specjału obmyśliłam zamiennik. Pomysł się przyjął a danie wyszło wyśmienite. Ba nawet lepsze niż z tradycyjnym ryżem
Tym razem pokażę cudnie kremową i rozgrzewającą zupę z cukinii zaostrzoną smakiem słonej fety i ostrego szczypiorku. Jest jeden z najlepszych kremów jakie kiedykolwiek jadłam. Bogata, kremowa konsystencja, delikatna cukinia, intensywna feta. O tak, to jest połączenie, którego warto spróbować. Zapewniam, że zdobędzie Wasze podniebienia :)
Za oknem szaro ponuro, czasem mokro a czasem śnieżnie, a na talerzu środek lata i mnóstwo kolorów. Jakoś trzeba sobie humor i nastrój poprawiać, prawda?
Cukinie dobrze myjemy nie obieramy z skórki. Kroimy ją w cieniutkie tasiemki za pomocą obieraczki do jarzyn. Solimy i odstawiamy (...). Ogórki myjemy i kroimy tak jak cukinie. Cebule kroimy w piórka solimy i odstawiamy żeby zmiękła. Korniszony kroimy w kosteczkę...
Papryki kolorowe myjemy i usuwamy gniazdo nasienne. Kroimy w kosteczkę. Cukinie dobrze myjemy, nie obieramy z skórki. Kroimy w kosteczkę solimy i odstawiamy na chwilę. Następnie łączymy cukinię z papryką. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i kroimy w ćwiartki. Jajka układamy na sałatce.