Zapiekanka z trzema serami
Taką zapiekankę zrobiłam ostatnio, robiąc porządki w lodówce, więc użyłam różnych składników, których akurat chciałam się pozbyć, ale efekt był zdumiewająco smaczny. Zapiekanka więc ląduje na blogu.
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 mała cukinia
po pół strąka trzech różnych papryk
1 cebula
po kawałku serów: camembert, brie i gorgonzola
przyprawy do mięsa: sól, pieprz, czosnek, papryka słodka i chilli (mogą być rzecz jasna inne)
Polędwiczki pokrój na kawałki, obsyp przyprawami, odstaw na jakiś czas. Warzywa posiekaj, wymieszaj. Ułóż wszystko w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Zapiekaj przez około pół godziny. Po tym czasie ułóż na wierzchu sery pokrojone w plasterki (gorgonzolę można pokruszyć ręką) i wstaw naczynie ponownie do piekarnika, do momentu, aż sery roztopią się i lekko zarumienią.
Teraz przychodzi mi do głowy, że całość można lekko skropić białym winem przed rozpoczęciem zapiekania.