Cukinia a la ananas

Cukinia a la  ananas

Przepis na tę cukinię miałam zapisany już od dłuższego czasu, ale trochę się go bałam - cukinia na słodko? Zostałam jednak niejako zmuszona, przez nadmiar cukinii, do jego wykorzystania - i okazało się, że wyszło naprawdę fajnie. Z powodzeniem może zastąpić ananas w daniach orientalnych lub w sałatkach, a zalewę można wykorzystać jako bazę do sosu słodko-kwaśnego.

Składniki:

3 kg cukinii, obranej i pokrojonej w kostkę

1 kg cukru

2 cukry waniliowe (lub 1 duży)

3-4 goździki

3-4 łyżeczki kwasku cytrynowego

Zagotuj 1,5 l wody z kwaskiem cytrynowym i ostudź. Umieść cukinię w dużym szklanym naczyniu, zalej wodą z kwaskiem, przyciśnij i odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie osącz cukinię na sicie, zachowując wodę. Zagotuj tę wodę razem z cukrem i goździkami, do wrzącej zalewy dorzuć cukinię i gotuj 7 minut. Następnie ponakładaj cukinię do słoików, dolej zalewę, zakręć słoiki. Pasteryzuj przez 15 minut.

Zdjęcie - Cukinia a la  ananas  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów