Cukinia orientalna
Jest to kolejny przepis, który uratował mnie od nadmiaru cukinii, a znalazłam go na Wielkim Żarciu. Można ten sosik zapasteryzować i trzymać w słoikach, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać go na zwykły obiad. Pasuje dobrze do mięsa i makaronu.
Składniki:
600 g cukinii, pokrojonej w kostkę
400 g cebuli, posiekanej w plasterki
1 główka czosnku, posiekana
300 g przecieru pomidorowego
1 łyżka imbiru
5 łyżek sosu sojowego
1 łyżka sosu Worcester
1 łyżka Vegety (jeżeli ktoś używa - ja nie używam i zamieniłam Vegetę na curry)
1 łyżka ostrej papryki (dałam 1 łyżeczkę pasty sambal oelek)
oliwa do smażenia
ewentualnie pieprz i sól
Cebulę i czosnek zeszklij na oliwie, dodaj cukinię i smaż przez chwilę. Dorzuć przecier pomidorowy, a jeżeli potrawa wydaje ci się za gęsta, dolej trochę wody. Dodaj przyprawy i duś przez 10-15 minut. Gorącym sosem napełniaj wyparzone słoiki i pasteryzuj je przez około 30 minut.