Cukinia orientalna

Jest to kolejny przepis, który uratował mnie od nadmiaru cukinii, a znalazłam go na Wielkim Żarciu. Można ten sosik zapasteryzować i trzymać w słoikach, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wykorzystać go na zwykły obiad. Pasuje dobrze do mięsa i makaronu.

Składniki:

600 g cukinii, pokrojonej w kostkę

400 g cebuli, posiekanej w plasterki

1 główka czosnku, posiekana

300 g przecieru pomidorowego

1 łyżka imbiru

5 łyżek sosu sojowego

1 łyżka sosu Worcester

1 łyżka Vegety (jeżeli ktoś używa - ja nie używam i zamieniłam Vegetę na curry)

1 łyżka ostrej papryki (dałam 1 łyżeczkę pasty sambal oelek)

oliwa do smażenia

ewentualnie pieprz i sól

Cebulę i czosnek zeszklij na oliwie, dodaj cukinię i smaż przez chwilę. Dorzuć przecier pomidorowy, a jeżeli potrawa wydaje ci się za gęsta, dolej trochę wody. Dodaj przyprawy i duś przez 10-15 minut. Gorącym sosem napełniaj wyparzone słoiki i pasteryzuj je przez około 30 minut.

Zdjęcie - Cukinia  orientalna  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Fasolka szparagowa w pomidorach z oregano
6

Fasolka szparagowa w pomidorac…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zapiekanki z szynką parmeńską i pieczonym czosnkiem
12

Zapiekanki z szynką parmeńską…

duszek duszek
Potrawy regionalne

Szpinak i granat
2

Szpinak i granat

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

KALAREPA DUSZONA
2

KALAREPA DUSZONA

Laura Laura
Cafe Babilon

brukselka pod beszamelem
3

brukselka pod beszamelem

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

bakłażan pomidor  i oliwki
2

bakłażan pomidor i oliwki

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia