Zapiekanka ziemniaczana z cukinią
Smaczna i sycąca zapiekanka ziemniaczano-cukiniowa - w sam raz na obiad lub kolację.
Przepis eNki z Wielkiego Żarcia , trochę przeze mnie zmodyfikowany .
Składniki :
- 500-600 g ziemniaków
- 1 mała cukinia
- 100 g szynki
- 2 jajka
- 250 ml śmietany 30 lub 36 %
- 2 ząbki czosnku
- 100 g żółtego sera, startego na tarce o grubych oczkach
- przyprawa do ziemniaków , sól , pieprz
- masło do posmarowania formy
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki, a następnie gotować w osolonym wrzątku przez 5 minut. Odcedzić i oprószyć przyprawą do ziemniaków.
Śmietanę wymieszać z roztrzepanymi jajkami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić solą i pieprzem.
Cukinię umyć i pokroić w cienkie plasterki ( nie obierać ). Szynkę pokroić w kostkę.
Naczynie żaroodporne o wymiarach 24x24 cm wysmarować masłem i na dnie rozłożyć równomiernie ziemniaki. Na ziemniakach ułożyć pokrojoną szynkę, a na wierzchu plasterki cukinii. Zalać mieszanką śmietanowo-jajeczną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut. W połowie zapiekania posypać startym żółtym serem. Podawać na gorąco.