Zupa cukiniowa z rozmarynem
W upalne dni, takie jak dzisiaj, nie chce się tak bardzo jeść więc zrobiłam lekką zupkę z cukinii z dodatkiem rozmarynu. Cukinia to takie ciekawe warzywo, z którego wiele można zrobić. Zupa po zmiksowaniu wyglądem może nie zachwyca ale smakiem napewno. Przepis znalazłam we wrześniowej Kuchni i zgłaszam go do II Festiwalu Zup.
Składniki:
- 1 cebula
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki świeżego rozmarynu
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 1 ziemniak
- 4 cukinie
- 1 dymka
- sól, pieprz
Posiekaną cebulę zeszklić 5 minut na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła. Wrzucić pokrojony w plastry czosnek i posiekany rozmaryn. Wlać bulion i dodać plasterki ziemniaka. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 10 minut. Dodać 3 cukinie pokrojone w plasterki. Gotować 15 minut, zmiksować w blenderze i doprawić do smaku. Resztę cukinii sparzyć we wrzątku i pokroić w kostkę. Zupę zagotować jeszcze raz, udekorować cukinią i posiekaną dymką. Podawać z grzankami.
Smacznego:)