Zupa cukiniowa z rozmarynem

Zupa cukiniowa z  rozmarynem

W upalne dni, takie jak dzisiaj, nie chce się tak bardzo jeść więc zrobiłam lekką zupkę z cukinii z dodatkiem rozmarynu. Cukinia to  takie ciekawe warzywo, z którego wiele można zrobić. Zupa po zmiksowaniu wyglądem może nie zachwyca ale smakiem napewno. Przepis znalazłam we wrześniowej Kuchni  i zgłaszam go do II Festiwalu Zup.

Zdjęcie - Zupa cukiniowa z  rozmarynem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki świeżego rozmarynu
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 1 ziemniak
  • 4 cukinie
  • 1 dymka
  • sól, pieprz

Posiekaną cebulę zeszklić 5 minut na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła. Wrzucić pokrojony w plastry czosnek i posiekany rozmaryn. Wlać bulion i dodać plasterki ziemniaka. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 10 minut. Dodać 3 cukinie pokrojone w plasterki. Gotować 15 minut, zmiksować w blenderze i doprawić do smaku. Resztę cukinii sparzyć we wrzątku i pokroić w kostkę. Zupę zagotować jeszcze raz, udekorować cukinią i posiekaną dymką. Podawać z grzankami.

Smacznego:)

Kategorie przepisów