Krem z cukinii z serem feta
Za oknem deszczowo, coraz zimniej, szarzej, ciemniej. Czas na powrót gorących, rozgrzewających zup do naszego jadłospisu. Nie wiem jak Was, ale mnie już pogoda dopadła – choróbsko położyło mnie do łóżka i zamknęło w domu. Czym postawiłam się ponownie na nogi? Oczywiście pysznym, aromatycznym, domowym rosołem. Ale nie o rosole tutaj będę pisać, bo przepis na najlepszy rosół ma każdy swój. Tym razem pokażę cudnie kremową i rozgrzewającą zupę z cukinii zaostrzoną smakiem słonej fety i ostrego szczypiorku. Jest jeden z najlepszych kremów jakie kiedykolwiek jadłam. Bogata, kremowa konsystencja, delikatna cukinia, intensywna feta. O tak, to jest połączenie, którego warto spróbować. Zapewniam, że zdobędzie Wasze podniebienia :)
Składniki:
- 1 - 1,2kg cukinii
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki masła + łyżeczka oliwy
- 1,5l ulubionego bulionu – ja standardowo użyłam domowych kostek rosołowych drobiowych
- 150g – 200g gęstej śmietany
- 100g sera feta
- Odrobina szczypiorku
- Sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać i posiekać – nie musi być dokładnie, i tak będzie miksowana. Cukinię odkłądnie umyć i bez obierania pokroić w kostkę. W rondlu o grubym dnie rozpuścić masło, dodać oliwę, aby masło się nie paliło i wrzucić cebulę. Gdy zmięknie dodać cukinię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażyć mieszając, aż cukinia lekko zmięknie. Dolać bulion – tyle, aby zakryć warzywa o ok. 2cm i gotować ok. 15min do miękkości. Zupę zmiksować dokładnie blenderem. Jeżeli jest za gęsta dodać więcej bulionu Dodać śmietanę w ilości wg uznania (ja polecam więcej niż mniej – doskonale wzbogaca smak cukinii). Doprawić wszystko do smaku solą i pieprzem. Podawać z kawałkami sera feta i posiekanym szczypiorkiem w towarzystwie pełnoziarnistego pieczywa.
Smacznego!