Truskawki, truskawki... jest ich pełno, ale mi to nie przeszkadza ;) Według mnie, najlepiej smakują prosto z krzaczka, ale w serniku też nie są złe. Deser idealny na upał.
Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy nieco wolnego czasu i dużo dobrych chęci, ale efekt z pewnością mile Was zaskoczy. Ciasto Jakuba (...) ma ciekawy smak, zdecydowanie polecam je dla osób lubiących mniej słodkie wypieki.
Co tu dużo mówić – smakował bosko. To jeden z najsmaczniejszych i najbardziej kremowych serników, jakie jadłam. Jest w ścisłej czołówce. A co najważniejsze, solenizant również rozpływa się w zachwytach ;)
Ubitą śmietanę wyłożyć na herbatniki i równomiernie rozsmarować. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać bitą śmietanę. Wstawić do lodówki i schłodzić(najlepiej na całą noc, wtedy herbatniki zmiękną i ciasto nie będzie się rozpadać podczas krojenia).
Jak ten czas leci, niedługo tłusty czwartek i koniec karnawału. Trzeba się spieszyć z tradycyjnymi wypiekami karnawałowymi. Kto jeszcze nie robił karnawałowych róży to najwyższa pora. Robi się je z takiego ciasta jak na faworki i tak samo smaży.
Dzisiaj Tłusty Czwartek, więc nie może zabraknąć przepisu na pączki. Dołączam nowy przepis, tym razem zaczerpnięty z książki: "Ciasta Siostry Leonilli". Nie ma lepszych pączków niż swojskie, pieczone samemu, dlatego gorąco zachęcam do wypróbowania :-)
Bardzo ładnie wyglądający torcik. Dla fanatyków kruchych ciasteczek, dają zdecydowanie dominujący smak. Mocno maślany, z lekkim aromatem nutelli. Bardzo smaczny jednak ostrzegam - wypieczenie 8 blatów ciasteczek jest wberew pozorom dość praco- i czaso- chłonne!
Na ostatki. Od zawsze niezawodnej mamy. Dostałam całe duże pudełko tych pyszności. Dla mnie nie ma lepszych. Są cieniutkie, lekkie i pysznie chrupiące.
Ciasta zmielić w maszynce do mięsa. Do okruchów dodać resztę składników. Wymieszać, najlepiej mikserem. Jeśli masa będzie za gęsta, dodać więcej mleka. Z masy formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego...
Puszysty, delikatny, lekko wilgotny biszkopt, suto skąpany w czekoladowej masie, obtoczony w wiórkach kokosowych. Pychota! Jeden gryz i znów można poczuć się dzieckiem:)