Bajaderki
Składniki: ok 600 g resztek ciasta - u mnie 5 pączków, resztki keksu i pierniki świąteczne. 2 łyżki mleka, 2 łyżki powideł śliwkowych, 60 g miękkiego masła, 2 łyżki kremu czekoladowo–orzechowego, 2 czubate łyżki kakao, 3 łyżki rumu,
Ponadto: 2 tabliczki gorzkiej czekolady, 1 łyżka masła,
wiórki, migdały, orzechy do posypania
Wykonanie: Ciasta zmielić w maszynce do mięsa. Do okruchów dodać resztę składników. Wymieszać, najlepiej mikserem. Jeśli masa będzie za gęsta, dodać więcej mleka.
Z masy formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.
Dobrze schłodzić - najlepiej przez noc.
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Zimne kulki zanurzać w czekoladzie. Posypać wiórkami kokosowymi, migdałami lub orzechami. Schłodzić. Smacznego!