Placek ze śliwkami i kardamonową kruszonką.

Placek ze śliwkami i kardamonową kruszonką.

W końcu udało mi się kupić śliwki i nie zjeść wszystkich na surowo. Kroku dotrzymuje mi najmłodsza. Prawdę mówiąc jest nawet lepsza ode mnie bo wciąga je jedną po drugiej jak odkurzacz. Tak więc, że będzie ciasto ze śliwkami wiedziałam na pewno, zastanawiałam się tylko jakie wybrać. Postawiłam na klasykę i upiekłam pyszny placek na półkruchym cieście i kruszonką, której charakter wzmocniłam szczyptą kardamonu. Kardamon bowiem świetnie komponuje się ze smakiem śliwek. Uwielbiam… i polecam, oczywiście. Jedzenie tego ciasta to prawie jak podróż do przeszłości, prosto do lat dzieciństwa…

 Zdjęcie - Placek ze śliwkami i kardamonową kruszonką. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na dużą prostokątną blachę):

na półkruchy spód:

  • 500g mąki pszennej
  • 200g miękkiego masła
  • 250g cukru (dałam 200g)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

na kruszonkę:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 100g masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu

owoce:

  • 1kg śliwek (lub innych owoców sezonowych)
  • 1-2 łyżki cukru

Przygotowanie:

  • Przygotuj kruszonkę: wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i kardamonem. Polej wszystko roztopionym masłem i zagnieć w kulę. Zawiń w folię i wstaw do zamrażalnika na 1 godzinę.
  • Ze śliwek usuń pestki, a następnie pokrój w kostkę. Odstaw.
  • Masło na spodnią warstwę utrzyj z cukrem. Następnie dodaj żółtka.
  • Do masy maślanej dodawaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie mleko, cały czas mieszając.
  • Na koniec dodaj pianę z białek. Delikatnie wymieszaj łyżką.
  • Wyłóż ciasto na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub natłuszczoną i oprószoną bułką tartą) i wyrównaj.
  • Schłodzoną kruszonkę rozkrusz lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozsyp na cieście tworząc ukośne pasy przez całą długość  blachy.
  • Śliwki oprósz 1-2 łyżkami cukru, wymieszaj i rozłóż na cieście pomiędzy pasami kruszonki.
  • Piecz ok 40minut w piekarniku nagrzanym do 190°C.

Moja rada: ciasto długo utrzymuje świeżość, ale kruszonka zamknięta w szczelnym pojemniku mięknie. Jeśli chcemy zachować jej chrupkość, lepiej przykryć ciasto ściereczką.

Smacznego !

Kategorie przepisów