Zawsze, ale to zawsze gdy wchodzę do dużego sklepu/marketu one tam leżą i pachną...i wołają "kup mnie" . To ciastka z ciasta francuskiego nadziane dżemem i budyniem, lub samym dżemem. Pokusiłam się tym razem, nie na gotowca, a na przygotowania ciastek w domu. I nigdy więcej sklepowych. NIGDY !
Sezon truskwkowy w pełni, warto wykorzystać je do upieczenia maleńkich, uroczych słodkości. Proponuję pyszne, mięciutkie waniliowe babeczki z zatopioną truskawką w środku. Bardzo proste do przygotowania, na bazie puszystego ciasta ucieranego. Nie jest to tradycyjne ciasto muffinkowe- wymieszać mokre i suche składniki, potrzeba kilku minut, by utrzeć masło z cukrem.
Puszyste, wilgotne, delikatne i ładnie wyrośnięte babeczki to znakomity smakołyk na deser, świetnie zastąpą drożdżówkę, czy kanapki na śniadanie, można je zabrać do pracy lub na piknik.
Szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego smaczne i wilgotne muffinki z kwaśnym akcentem w środku w postaci owoców czerwonej porzeczki, która w tym roku zakwitła bardzo wcześnie i wyjątkowo obficie.
Nie miałam najmniejszych problemów, żeby znaleźć ładne truskawki do przygotowania tego wpisu dlatego na ciastkożercach oficjalnie uważam sezon truskawkowy za otwarty :) Dziś proponuję delikatne jogurtowe babeczki z truskawkami w czekoladzie i kremem śmietankowym – palce lizać!
Chyba nie ma lepszego dnia w roku, niż pierwszy dzień wakacji, na przygotowania baaardzo czekoladowych ciasteczek ze śmietankowym nadzieniem czyli domowej wersji moich ulubionych ciasteczek Oreo!
Kto z nas nie lubi kruchych, maślanych ciasteczek??? Chyba nie ma takiej osoby. Dla mnie kojarzą się z domem rodzinnym i weekendami, bo własnie wtedy Mama zabierała się za piecznie.
Kolejny bardzo prosty deser, który można przygotować w kilka minut. Gotowe ciasto francuskie, budyń waniliowy i pachnące latem borówki. Kilka składników a smaku 100 razy więcej
Rewelacja! Są pyszne i słodziutkie, choć do samego ciasta nie używamy cukru. Słodyczy nadaje nadzienie – w moim przypadku powidła śliwkowe oraz krem orzechowo-czekoladowy. Świetnie sprawdzi się również marmolada.
Małe pyszne, a do tego bez cukru. Możecie przygotować je tak jak ja z dodatkiem mąki orkiszowej, albo tylko białej, do ich zrobienia nie potrzeba drożdży ani proszku do pieczenia. Są pyszne, dziecinnie proste i szybko znikają.
Ciasteczka wyszły pyszne. Są mięciutkie, idealne do kawy, pachną obłędnie i nie są za słodkie. (...). Jeśli wolicie bardziej słodkie ciasteczka, to cukru musicie dać więcej. Ja zmniejszyłam jego ilość.
Te ciastka francuskie z jabłkami są wprost stworzone na deszczowe jesienne dni. Otulają zapachem cynamonu, wesoło chrzęszczą cukrem pod zębami i smakują niczym kawałek najlepszej szarlotki. Z kubkiem świeżo zaparzonej kawy lub herbaty będą idealnym towarzystwem o tej porze roku.