Budyniowe babeczki z truskawkami
Sezon truskwkowy w pełni, warto wykorzystać je do upieczenia maleńkich, uroczych słodkości. Proponuję pyszne, mięciutkie waniliowe babeczki z zatopioną truskawką w środku. Bardzo proste do przygotowania, na bazie puszystego ciasta ucieranego. Nie jest to tradycyjne ciasto muffinkowe- wymieszać mokre i suche składniki, potrzeba kilku minut, by utrzeć masło z cukrem.
Świetne na letnią porę, do zabrania na wycieczkę lub na imprezę pod chmurką.
Babeczki będą bardziej treściwe, gdy podasz je np. z serkiem. Przepis na smaczna polewę z serka znajdziesz tutaj. Zapraszam do przepisu!
Składniki na 12 muffinek:
100 g masła
100 g cukru/ksylitolu
2 jajka
150 g mąki orkiszowej jasnej
1 budyń waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
50 ml mleka
12 truskawek
cukier puder do posypania
Wykonanie:
- miękkie masło utrzeć ze zmielonym ksylitolem na puszystą, jasną masę. Dodawać po jedym jajku, miksując za każdym razem bardzo dokładnie
- dodawać porcjami odważone i wymieszane razem suche składniki na zmiane z mlekiem
- dołki w blaszce wyłożyć papierowymi foremkami na muffinki, następnie napełnić je ciastem. W środek każdej muffinki wcisnąć po 1 odszypułkowanej truskawce.
- piec w 200`C 20 mniut
- podawać posypane cukrem/ksylitolem pudrem
SMACZNEGO!