Migdałowe muffinki z czerwoną porzeczką
Szybkie i łatwe w przygotowaniu, a do tego smaczne i wilgotne muffinki z kwaśnym akcentem w środku w postaci owoców czerwonej porzeczki, która w tym roku zakwitła bardzo wcześnie i wyjątkowo obficie. Bałam się, że nic z tego nie będzie bo akurat przyszły lekkie przymrozki ale dzielne pszczółki dały radę. Wszystkie kwiatki zostały zapylone i teraz krzew aż ugina się pod ciężarem owoców. Mąż musiał nawet go podeprzeć bo baliśmy się, że się złamie. Ciasto na muffinki przygotowałam na oleju rzepakowym z dodatkiem maślanki i zmielonych migdałów. To właśnie dzięki tym dodatkom jest takie wilgotne i smaczne. Muffinki można zabrać ze sobą na letnią wycieczkę lub piknik. Przepis powstał w ramach współpracy z Redakcją Foodera oraz serwisu zPierwszegoTloczenia.pl. i zawiera lokowanie produktu. Jest częścią akcji społeczno–edukacyjnej „Z Kujawskim Pomagamy Pszczołom” organizowanej przez markę Olej kujawski.
Migdałowe muffinki z czerwoną porzeczką
Składniki na 12 sztuk
- 60g zmielonych migdałów bez skórki
- 160g mąki pszennej
- 100g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 90ml oleju rzepakowego Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 150g maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 120g owoców czerwonej porzeczki
Dodatkowo
- cukier puder do posypania
- gałązki czerwonej porzeczki do dekoracji
Do miski wsypać mąkę, zmielone migdały, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszać. Do drugiej miski wlać maślankę i olej. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy. Roztrzepać trzepaczką rózgową. Połączyć zawartość obu misek. Mieszać tylko do połączenia składników. Metalową formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami. Napełnić je przygotowanym ciastem do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i piec do suchego patyczka. U mnie to było 25 minut. Upieczone muffinki wyjąć na kratę kuchenną i zostawić do wystudzenia. Zimne posypać cukrem pudrem i udekorować gałązkami czerwonej porzeczki.
Smacznego :)
Aronia