Francuskie ciastka z budyniem i dżemem
Zawsze, ale to zawsze gdy wchodzę do dużego sklepu/marketu one tam leżą i pachną...i wołają "kup mnie" . To ciastka z ciasta francuskiego nadziane dżemem i budyniem, lub samym dżemem.
Pokusiłam się tym razem, nie na gotowca, a na przygotowania ciastek w domu. I nigdy więcej sklepowych. NIGDY !
Domowe ciastka francuskie, smakują wybornie. Najlepsze jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika.
Swoje ciastka wypełniłam budyniem oraz gęstym dżemem truskawkowym. Do ich przygotowania użyłam gotowe ciasto francuskie. Czego jak czego, ale ciasta francuskiego nie chce mi się samodzielnie gnieść.
PRZEPIS NA FRANCUSKIE CIASTKA Z BUDYNIEM I DŻEMEM
Składniki na ciastka francuskie:
Wykonanie francuskich ciastek z nadzieniem:
W rondlu zagotować 200 ml mleka z dodatkiem cukru. Proszek budyniowy rozrobić w pozostałym mleku i wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń.
Do ugotowanego budyniu dodać jajko i bardzo dobrze wymieszać, najlepiej rózgą.
Budyń odstawić do zupełnego wystygnięcia.
Zimne ciasto francuskie rozwinąć na blacie lub stolnicy. Przeciąć wzdłuż na dwa równe kawałki. Następnie każdy pasek ciasta podzielić na 3 równe części.
Na połowie każdego z wyciętych kawałków ciasta francuskiego układać warstwę budyniu, na budyń trochę dżemu. Brzegi ciasta smarować rozmąconym jajkiem i dobrze sklejać. Można dociskać widelcem. W taki sposób przygotować wszystkie ciastka.
Wierzch złożonych ciastek ponacinać ostrym nożem.
Gotowe ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego ciastka posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez około 17 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Upieczone ciastka studzić na kratce.
Smacznego !
Pokusiłam się tym razem, nie na gotowca, a na przygotowania ciastek w domu. I nigdy więcej sklepowych. NIGDY !
Domowe ciastka francuskie, smakują wybornie. Najlepsze jeszcze ciepłe, prosto z piekarnika.
Swoje ciastka wypełniłam budyniem oraz gęstym dżemem truskawkowym. Do ich przygotowania użyłam gotowe ciasto francuskie. Czego jak czego, ale ciasta francuskiego nie chce mi się samodzielnie gnieść.
PRZEPIS NA FRANCUSKIE CIASTKA Z BUDYNIEM I DŻEMEM
Składniki na ciastka francuskie:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 250 ml mleka
- 1/2 torebki budyniu waniliowego
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- około 100 g gęstego dżemu
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
Wykonanie francuskich ciastek z nadzieniem:
W rondlu zagotować 200 ml mleka z dodatkiem cukru. Proszek budyniowy rozrobić w pozostałym mleku i wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń.
Do ugotowanego budyniu dodać jajko i bardzo dobrze wymieszać, najlepiej rózgą.
Budyń odstawić do zupełnego wystygnięcia.
Zimne ciasto francuskie rozwinąć na blacie lub stolnicy. Przeciąć wzdłuż na dwa równe kawałki. Następnie każdy pasek ciasta podzielić na 3 równe części.
Na połowie każdego z wyciętych kawałków ciasta francuskiego układać warstwę budyniu, na budyń trochę dżemu. Brzegi ciasta smarować rozmąconym jajkiem i dobrze sklejać. Można dociskać widelcem. W taki sposób przygotować wszystkie ciastka.
Wierzch złożonych ciastek ponacinać ostrym nożem.
Gotowe ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego ciastka posmarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni przez około 17 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
Upieczone ciastka studzić na kratce.
Smacznego !