Kupiłam sobie ostatnio silikonową foremkę do magdalenek i od razu wzięłam się za ich pieczenie. (...) Ciasteczka są przepyszne, niesamowicie delikatne z wyczuwalnymi wiórkami kokosowymi. Polecam
Moi synowie zakochali się w nich od pierwszego gryzu. Kruche, chrupiące z dużą dawką kandyzowanej skórki pomarańczowej i płatków czekoladowych urzekły i mnie. (...) Myślę, że wejdą na stałe do kolekcji moich świątecznych wypieków, bo mnie Święta Bożego Narodzenia nie kojarzą się z aromatem przypraw korzennych ale właśnie z zapachem czekolady i pomarańczy.
Dietetyczne ciasteczka owsiane pachnące rumem.... idealny i lekki wypiek na zbliżające się święta. Mocno owsiane i mocno otrębowe ciasteka z wyraźnym aromatem rumu. Składnikami można manipulować do woli. Ciacha są miękkie lecz suche, ale doskonale smakują do porannej kawy... Zdrowy, wysoko błonnikowy i dietetyczny wypiek. Polecam!
Kakaowe, z kawowym aromatem. Myślę, że byłby on bardziej wyczuwalny, gdyby do ciasta dodać sypką kawę rozpuszczalną, jednak robiłam je zgodnie z przepisem, który znalazłam w duńskiej książce En aromatisk nydelse: Kaffe. Oczarowały mnie na zdjęciach, więc musiałam je przygotować.
Zakochałam się w tych okrągłych, korzennych ciasteczkach w tamtych dniach bez pamięci i zajadałam nimi przez całą zimę, na zmianę ze Speculaasami (...). Nie przesadzę, jeśli nazwę je najszybszymi pierniczkami na świecie. Przygotowanie ciasta zajęło mi dosłownie 5 minut, drugie 5 poświęciłam na formowanie kulek i 20 na pieczenie.
Te małe prążkowane ciasteczka wyglądające jakby były upieczone w muszli, wypiekane nad Sekwaną tradycyjnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia, swoją wielką sławę zawdzięczają znakomitemu francuskiemu pisarzowi Marcelowi Proustowi, który w powieści „W poszukiwaniu straconego czasu” nadał im iście magiczną moc opisując doznania jakie wywołał u niego smak zamoczonej w herbacie magdalenki.
Kolejne z moich eksperymentalnych.(...) Efekt okazał się naprawdę pyszny! Kruche, mocno owsiane i idealnie słodkie. Nie są to mega dietetyczne ciastka, ale na pewno zdrowsze niż tradycyjne kruche ciastka.
Same pierniczki (...) pyszne, chociaż ponoć trochę za słodkie - proponuję zmniejszyć ilość cukru zarówno w samym cieście jak i nadzieniu. Pierniczki nie twardnieją, więc mogą być pieczone tuż przed zjedzeniem.
Kiedy tylko zobaczyłam ten przepis, od razu wiedziałam, że go zrobię :) Malutkie piernikowe kuleczki na jeden kęs, w sam raz do popołudniowej kawy... Tak, koniecznie! I to od razu z podwójnej porcji! Ciasteczka robiło się bezproblemowo i przyjemnie, a ich aromat wypełnił cały dom.
Zdecydowanie. To te wygrały konkurs na najlepsze świąteczne łakocie. Musiałam pochować je na dnie puszek, żeby nie wyjadł od razu wszystkich. (...) Dlatego dumna z nich jestem niesłychanie i polecam Wam upiec przed Świętami - choć wyglądają niepozornie, smakują rewelacyjnie. Po prostu nie można się w nich nie zakochać, i już.
Ciasteczka, choć proste w wykonaniu, wymagają czasu. Nie naszego, bo spokojnie leżakują same, bez nadzoru. Należy je jednak odstawić na dwanaście godzin w temperaturze pokojowej - szczerze mówiąc nie wiem, jak to wpływa na smak, ale wyszły pyszne, więc widocznie tak ma być.
Kruche, z dużą ilością czekolady, całkiem spore ciacha - zdecydowanie nie na jeden kęs. Banalne i szybkie w przygotowaniu. Takie typowe american chocolate chip cookies, prosto z Macaroons and biscuits wydawnictwa The Australian women's weekly.
Często serwowane przy specjalnych okazjach. Zawierają najbardziej cenione dawniej składniki, czyli orzechy, cukier i masło. Gdybym to ja miała nadać im nazwę byłyby to ZIMOWE CIASTECZKA.
Na próbę, przygotowałam pączkowe muffinki z książki 1 mix, 100 muffins Susanny Tee. Wyszły naprawdę smakowite (...). Do pączków mimo wszystko dość im daleko, jednak cukrowa posypka nadaje im niepowtarzalnego charakteru. U mnie z domowymi powidłami śliwkowymi, ale jak ktoś ma chęć, może dać różę.