Ciasteczka pomarańczowo-czekoladowe



Zdjęcie - Ciasteczka pomarańczowo-czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
„Moi synowie zakochali się w nich od pierwszego gryzu. Kruche, chrupiące z dużą dawką kandyzowanej skórki pomarańczowej i płatków czekoladowych urzekły i mnie. Trzymane na wierzchu w kuchni, gdzie ulatnia się dużo pary wodnej w czasie gotowania, nawet po kilku dniach nie straciły swej kruchości dzięki zawartości mąki ziemniaczanej. Myślę, że wejdą na stałe do kolekcji moich świątecznych wypieków, bo mnie Święta Bożego Narodzenia nie kojarzą się z aromatem przypraw korzennych ale właśnie z zapachem czekolady i pomarańczy. Takie moje wspomnienia z dzieciństwa.”

Zdjęcie - Ciasteczka pomarańczowo-czekoladowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Ciasteczka pomarańczowo-czekoladowe
(źródło: Moje ciasto.pl)
Składniki:
porcja na dwie duże blachy
125g masła lub margaryny
170g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
100g cukru pudru
1 jajko
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego (u mnie z prawdziwą wanilią)
80g płatków czekoladowych Dr. Oetkera
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wsyp do miski oba rodzaje mąki, cukier puder, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wymieszaj, dodaj jajko i miękkie masło. Utrzyj mikserem do połączenia składników. Teraz dodaj płatki czekoladowe i skórkę pomarańczową. Jeszcze raz krótko wymieszaj. Przełóż na stolnicę i zagnieć elastyczne ciasto, podsypując mąką. Podziel na pół i uformuj dwa wałki o średnicy ok. 4 cm. Lekko spłaszcz, zawiń w folię, ułóż na tacy i wstaw do zamrażarki na ok. 30 minut. Dobrze stężałe ciasto pokrój na plasterki grubości 5mm. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w temp. 160°C z włączonym termoobiegiem.

Przepisy z tych kategorii

Młoda marchew i koper włoski duszone ze skórką pomarańczową i miodem

Młoda marchew i koper włoski d…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Tajska sałatka z kapusty z sosem orzechowo-pomarańczowym
2

Tajska sałatka z kapusty z sos…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Szparagi z pecorino i cytrynowym vinaigrettem. Jakie wino pić do szparagów?

Szparagi z pecorino i cytrynow…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chia fresca – lemoniada z chia

Chia fresca – lemoniada z chia

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Cytrynowe ciasto z cukinią

Cytrynowe ciasto z cukinią

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Babka cytrynowa na maśle
4

Babka cytrynowa na maśle

Okurrrka Okurrrka
O kurrrka!

Przepisy z tych kategorii

Flaki po bolońsku
1

Flaki po bolońsku

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Sałatka z czerwonej kapusty

Sałatka z czerwonej kapusty

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pierogi z mięsem mielonym
2

Pierogi z mięsem mielonym

Patrycja Patrycja
Simply Food

Kotlety mielone z cukinią - bez  smażenia
1

Kotlety mielone z cukinią - be…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Zdrowe ciasto z truskawkami
2

Zdrowe ciasto z truskawkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Dorsz zapiekany z warzywami

Dorsz zapiekany z warzywami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty