Kokosowe magdalenki
Kupiłam sobie ostatnio silikonową foremkę do magdalenek i od razu wzięłam się za ich pieczenie. Przepis wzięłam z tej strony. Ciasteczka są przepyszne, niesamowicie delikatne z wyczuwalnymi wiórkami kokosowymi. Polecam :-)
Składniki na ok 40 magdalenek: 1 szklanka mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, ½ szklanki cukru, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 115 g rozpuszczonego i schłodzonego masła lub margaryny, 3 duże jajka lub 4 mniejsze, 8 g cukru waniliowego, 1/3 szklanki wiórków kokosowych
Sposób wykonania: Całe jajka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym ok 5 minut, pod koniec miksowania dodać rozpuszczone i schłodzone masło lub margarynę i wymieszać. Do wymieszanej masy dodać obie mąki, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wszystko dokładnie zmiksować, pod koniec dodać wiórki kokosowe.
Gotowe ciasto nakładać do muszelek, tak aby wgłębienie nie było do końca pełne.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 – 12 minut w temperaturze 180 stopni C na lekko złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć ciastka z foremek i wystudzić. Smacznego :-)