Ciasteczka. Na razie ostatnie, obiecuję...

Właśnie odkryłam, że post, który miał się opublikować w sobotę, złośliwie o tym zapomniał. Ukryty wśród kopii roboczych, śmiał mi się w nos. Co za blogspot... Trudno - co się odwlecze, to nie uciecze, czy jakoś tak... Dzisiaj więc - ostatnie przedświąteczne ciasteczka.
Upiekłam je dzień przed Wigilią na wyraźne życzenie C. To nic, że puszki pełne były ciastek przeróżnych - C. smęcił i marudził, że chce ciasteczka z czekoladą, i że przecież już dawno mi powiedział, że takie chce, i dlaczego ja mu nie chcę takich upiec, skoro co chwilę wyciągam z piekarnika coś nowego...? Jako że źle znoszę bycie pod tak silną presją - uległam. Późnym wieczorem, kiedy sklepy były już zamknięte, w związku z czym niedobór ciemnej czekolady uzupełniłam białą. Nie zaszkodziło to ciasteczkom - wyszły idealne. Zaraz po jego ulubionych, te znikały najszybciej. Kruche, z dużą ilością czekolady, całkiem spore ciacha - zdecydowanie nie na jeden kęs. Banalne i szybkie w przygotowaniu. Takie typowe american chocolate chip cookies, prosto z Macaroons and biscuits wydawnictwa The Australian women's weekly.
I to już ostatni z zeszłorocznych przepisów. Ogłaszam koniec ciasteczkowych przepisów - przynajmniej na jakiś czas. I już nie w ilościach hurtowych - potrzeba została zaspokojona.
Ciasteczka z czekoladą (II)
Zdjęcie - Ciasteczka. Na razie ostatnie, obiecuję... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: (na 20 sztuk)

  • 125 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g cukru
  • 60 g jasnego brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g ciemnej czekolady (80%)
  • 50 g białej czekolady


Masło utrzeć z ekstraktem i cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Mąkę przesiać z sodą, partiami dodawać do masy. Czekoladę posiekać, dodać do ciasta, dokłądnie wymieszać.
Z masy uformować 20 kulek, każdą lekko spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Schłodzone ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy (ciasteczka sporo rosną).
Piec 15 minut w 180 st. C. Ostudzić na kratce.
Smacznego!
Dziś ostatni dzień wolności przed powrotem do pracy - trzeba go dobrze spożytkować, jak myślicie, co by tu upiec...?

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka z rodzynkami i białą czekoladą

Ciasteczka z rodzynkami i biał…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Kakaowe muffiny z marshmallows

Kakaowe muffiny z marshmallows

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kruche ciasteczka z czekoladą

Kruche ciasteczka z czekoladą

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Gofry czekoladowe na maślance

Gofry czekoladowe na maślance

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Czekoladowe muffinki

Czekoladowe muffinki

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciasteczka kakaowe Amerykanki

Ciasteczka kakaowe Amerykanki

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork