Delikatny biszkopt przykryte lekką masą z kaszy manny …. z dodatkiem soczystych truskawek i bananów zatopionych z truskawkowej galaretce – czyż nie cieknie ślinka na samą myśl?! Ciasto robi się naprawdę szybko …. a jeśli chcemy całkowicie uniknąc pieczenia biszkopt możemy zastąpic pokruszonymi herbatnikami lub biszkoptami.
Bardzo prosty przepis na meegaaa czekoladowe i pyszne ciastka! :-) Ciastka są chrupiące z wierzchu, a w środku miękkie i pełne czekolady. Robi się je bardzo szybko, szczególnie z pomocą dzieci :-) Wszystkim bardzo smakują, zarówno młodszym i starszym. Bardzo polecam!!!
Wypiekane w domu są miękkie, puszyste, mają dużo nadzienia i lekko cytrynowy lukier na wierzchu. Takie bułeczki są pyszne nawet na drugi dzień, nic a nic nie twardnieją.
Mam dla Was przepis na sernik IDEALNY! :-) Pyszny, delikatny i po prostu C-U-D-O! Nie jest skomplikowany, a za to smak jest obłędny. Biała czekolada sprawia, że ten sernik nie smakuje jak każdy przeciętny sernik. Delikatność zawdzięcza pieczeniu w kąpieli wodnej.
Od dwóch lat myślałam o tym, by zrobić to ciasto z jagodami i w końcu się udało! :) Smakuje doskonale. Lekkie, z kruchym spodem i chrupkim wierzchem. Idealne na weekend. W tle nasze ogródkowe kwiatki, nie ma ich dużo, ale jakie pozytywne kolory.
Ten sernik, nie sernik totalnie mnie oczarował. Byłam bardzo ciekawa smaku sernika, bez sera, a dodatkiem jogurtu, ale nie mogłam sobie wyobrazić tego smaku. Bez dwóch zdań, smakiem powalił na kolana i mnie i emka:) W życiu nie jadłam lżejszego, bardziej delikatnego, puszystszego, wilgotniejszego, bardziej rozpływającego się w ustach sernika!
Tytuł mówi sam za siebie – tak jest to biszkopt IDEALNY! Często pytacie mnie jak zrobić biszkopt , by mieć całkowitą pewność , że pięknie wyrośnie i będzie jak z obrazka. Dziś przybliżę Wam te sposób. Do tego biszkoptu nie używamy ani grama proszku do pieczenia …. wyrasta wysoki … niezwykle puszysty i niesamowicie delikatny.
Przepis pochodzi z książki "Nigellissima", do której często lubię wracać. Piękne, apetyczne zdjęcia i wiele smakowitych przepisów, które trafiają w nasz gust. Deser jest nad wyraz prosty, jedyny minus- trzeba czekać, aż się schłodzi (a wierzcie mi, jest to ciężkie oczekiwanie ;). Nigella podaje torcik z sosem czekoladowym. O dziwo, choć jestem wielką fanką czekolady w każdej postaci, tutaj sos nie jest niezbędny.
Pyszne, kruche ciasto, z sezonowymi, soczystymi śliwkami węgierkami, z budyniem i szczyptą cynamonu. Do tego duża ilość, chrupiącej kruszonki na wierzchu:)
Dawno nie było nic śniadaniowego, ogólnie ostatnio jest mnie jakby mniej... Ale kiedy znalazłam ten przepis, było oczywiste, że czeka nas pyszne śniadanie.
Niesamowicie delikatny … Niezwykle puszysty … Obłędnie kremowy … Czyż nie cieknie ślinka na samą myśl o takim serniku?! (...) Dodatek wiśni i galaretki dodawał przyjemnego posmaku i sprawił , że sernik wyglądał iście królewsko!
Jogurt, jajka i olej wymieszać w misce. W drugiej wymieszać resztę składników oprócz śliwek. Sypkie składniki dodać do mokrych i wymieszać łyżką. Ciasto będzie dość gęste. Wyłożyć je do tortownicy. Na górze położyć kawałki śliwek. Piec około godziny.