Sernik aksamitny z wiśniami i galaretką
- SKŁADNIKI:
- ( tortownica 24 cm )
- SPÓD :
- * herbatniki - 200 g
- * masło - 100 g
- MASA SEROWA :
- * mielony twaróg - 1 kg
- * jajka - 5 szt
- * masło - 50 g
- * śmietana 30% - 125 ml
- * cukier - 1 szkl
- *budyń waniliowy - 2 op
- DODATKOWO :
- * wiśnie - 300 g
- * galaretka wiśniowa - 1 op
Niesamowicie delikatny …
Niezwykle puszysty …
Obłędnie kremowy …
Czyż nie cieknie ślinka na samą myśl o takim serniku?!
Pewnie , że cieknie , dlatego też właśnie taki postanowiłam upiec kilka dni temu na rodzinne spotkanie.
Dodatek wiśni i galaretki dodawał przyjemnego posmaku i sprawił , że sernik wyglądał iście królewsko!
Są jeszcze wiśnie na targach , więc może Ktoś z Was się skusi?
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
SPÓD :
Masło topimy , studzimy.
Dodajemy do drobno pokruszonych herbatników.
Wyciągamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
MASA SEROWA :
Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka miksujemy z twarogiem , masłem , kremówką ,cukrem i budyniami na gładką masę.
Białka ubijamy na sztywno.
Pianę delikatnie łączymy z masą serową.
Wylewamy do tortownicy wyłożone ciasteczkami.
Wstawiamy do nagrzanego na 165C piekarnika na 90 minut.
Zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
CAŁOŚĆ:
Galaretkę rozpuszczamy wg. przepisu na opakowaniu.
Wiśnie układamy na górze sernika.
Zalewamy galaretką.
Wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Zajadamy udekorowany np. bitą śmietaną.
Gotowe!