Tort czekoladowy

Tort czekoladowy
Zdjęcie - Tort czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tort czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
W tym roku moja córka na swoje urodziny zażyczyła sobie tort czekoladowy. I tak po pierwsze nie mógł mieć masła i po drugie bez bitej śmietany. Kurcze i jak tu wybrnąć, jeszcze z tym masłem to pół biedy, bo można zrobić z bitą śmietaną, ale to jednak wykluczał drugi warunek;-). Wzięłam Ją sposobem. Przerobiłam zeszłoroczny tort egipski ( tutaj), dodając do masy budyniowej kakao, a do śmietany czekolady. Efekt był bardzo czekoladowy i spełnił wymagania:-).
Zdjęcie - Tort czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tort czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: Zdjęcie - Tort czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Blaty (3 szt):
  • 3 x 3 białka,
  • 3 x 2 łyżki cukru,
  • 3 x 1/2 łyż maki,
  • 3 x 40 g orzechów laskowych, zmielonych firmy BackMit .

Krem budyniowy:
  • 10 żółtek,
  • 10 łyżek cukru,
  • 5 i 1/2 łyżek mąki,
  • 32 g cukru waniliowego,
  • 340 ml mleka,
  • ser mascarpone 250 g Piątanicy, zaw. tłuszczu 40% + 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 2-3 łyżki kakao

Masa czekoladowo-orzechowa:
  • 400 g śmietany kremówki, schłodzonej,
  • 1 czekolada gorzka,
  • 2 śmietanfixy,
  • 4 op sezamków, pokruszonych,
  • 120 g orzechów laskowych posiekanych Kresto.

Dodatkowo
  • 120 g prażonych płatków migdałowych Kresto.

Blaty:
w misce ubić 3 białka. Do sztywnych białek dodać 2 łyżki cukru, dalej ubijać. Na koniec dodać 1/2 łyżki maki i 40 g orzechów laskowych, mieszać całość dokładnie przy pomocy dużej łyżki. Gotową masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach ok 15 min, do suchego patyczka. Upieczony blat wystudzić na kratce kuchennej. Upiec w podobny sposób kolejne 2 blaty.

Krem budyniowy czekoladowy:
w misce zmiksować żółtka, cukier, cukier waniliowy, mękę i mleko, dosypać kakao. Przelać masę do garnka i podgrzewać stale mieszając. Doprowadzić masę do wrzenia. Gotować ok 2 min do zgęstnienia. Gotową masę odstawić do całkowitego ostudzenia. Kiedy budyń jest już zimny dodawać po łyżce mascarpone delikatnie mieszając i jogurt. Jeśli powstaną grudki rozbić blenderem.

Masa czekoladowo-orzechowa:
Rozpuścić czekoladę w śmietanie, wstawić do lodówki na noc. Mikserem ubić mieszankę śmietany i czekolady ze śmietanfixami, dodać pokruszone sezamki i posiekane orzechy, dokładnie wymieszać.
Teraz można zabrać się za formowanie tortu. Kolejno układając warstwy: blat, masa budyniowa, masa śmietanowa, .... Ostatnia warstwa ma masę śmietanową. Brzegi tortu posmarować masą śmietanową i obsypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Gotowy tort wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Zdjęcie - Tort czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów