Sernik z białą czekoladą
Mam dla Was przepis na sernik IDEALNY! :-) Pyszny, delikatny i po prostu C-U-D-O! Nie jest skomplikowany, a za to smak jest obłędny. Biała czekolada sprawia, że ten sernik nie smakuje jak każdy przeciętny sernik. Delikatność zawdzięcza pieczeniu w kąpieli wodnej. Bardzo Wam polecam!!! :-)
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera trzykrotnie zmielonego (ja użyłam sera z kubełka "Piątnica", warte, aby ser nie był rzadki, ale miał zwartą konsystencję)
- 2 tabliczki białej czekolady
- 3 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 50 ml śmietanki kremówki (tylko, jeśli mamy gęsty ser, ja do "Piątnicy" użyłam)
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Ser miksujemy z cukrem na gładką masę. Laski wanili przeciąć wzdłuż i tępą stroną noża wyskrobać wszsytkie nasionka. Dodajemy nasiona wanilii lub ekstrakt. Jeśli używaliśmy gęstego sera dodajemy śmietanę i wszystko miksujemy. Dodajemy czekoladę i krótko miksujemy. Tortownicę o śr. 21-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Tortownicę uszczelniamy folią aluminiową - wystarczy dno i boki tortownicy owinąć folią. To sprawi, że mniej wody dostanie się do tortownicy. Masę serową wlewamy do tortownicy. Tortownicę wkładamy do większego naczynia żaroodpornego i wlewamy wrzątek do połowy naczynia. Sernik pieczemy pierwsze 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Później zmniejszamy temperaturę do 160 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 30 minut. Potem wbijamy patyczek do szaszłyków w sernik. Jeżeli patyczek nie będzie suchy pieczemy jeszcze 30 minut w 140 stopniach Celsjusza. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po wystudzeniu zdejmujemy folie aluminiową i wkłądamy sernik do lodówki na całą noc. Do sernika dostanie się woda podczas pieczenia, ale to nic :-)
Składniki na krem:
- 200 ml śmietanki 30-36%
- 100g. białej czekolady
+ 300g. owoców (maliny, truskawki, jagody, borówki)
Wykonanie:
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy czekolada będzie chłodna, ubijamy śmietankę na sztywno. Dodajemy czekoladę i krótko miksujemy. Kremem smarujemy wierzch sernika i wykładamy owoce.
Źródło - Pozytywnakuchnia.pl