Według mnie w czekoladowym cieście przełożonym bitą śmietaną tkwi pewien ponadczasowy i bezpretensjonalny urok. Cieszę się, że chociaż raz przygotowałam to ciasto samodzielnie i to z naprawdę smakowitym efektem.
Tort potrójnie czekoladowy z kremowym kremem z białej czekolady wbrew pozorom nie jest zbyt słodki, smaki są wyważone i idealnie się ze sobą komponują. Jest wilgotny i mocno czekoladowy coś co lubię od czasu do czasu.
Na imprezę mikołajkową upiekłam ciasto kokosowe z ananasem. Bardzo nam smakowało, jest dosyć wilgotne, nie przesłodzone, polecam, smakuje dzieciom i dorosłym.
Nie przepadam za ciastami z masą, mimo to okazjonalnie pokusiłam się na ciasto z masą z mleka w proszku. Żeby nieco wyciszyć wyrzuty sumienia, użyłam mleka odtłuszczonego, a zwykłą mąkę pszenną zastąpiłam mąką z pełnego przemiału.
Pyszne ciasto marchewkowe z miodem i korzennymi przyprawami przełożone winną masą jabłkową o cytrynowym aromacie. ... niczym prawdziwy piernik ...i taką właśnie rolę pełni to ciasto godnie zastepując tradycyjny piernik na świątecznym stole.
Słodko-kakaowe, chrupiące z wierzchu i ciągnące w środku - idealne. Do tego śmietana ubita na delikatny puch i nieco cierpki mus z żurawiny. Całość pięknie wygląda, i jeszcze lepiej smakuje.