Orzechowiec z masą budyniowo - maślaną

Pyszne, bardzo słodkie i ciężkie ciasto. Na jesienne smutki. Do filiżanki dobrej kawy. 

Zdjęcie - Orzechowiec z masą budyniowo -  maślaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Orzechowiec z masą budyniowo -  maślaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Ciasto orzechowe z masą budyniową

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać masło pokrojone w mniejsze kawałki, cukier i miód. Całość dobrze posiekać. Dodać sodę i lekko rozbełtane jajka. Wszystko połączyć dobrze, np. widelcem. Następnie szybko zagnieść ciasto i podzielić je na dwie części.

Warstwa orzechowa:

  • 250 g orzechów włoskich
  • 75 g masła
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki miodu

Masło z cukrem i miodem zagotować i gotować do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodać grubo posiekane orzechy, wymieszać dokładnie, aby każdy orzech był dokładnie oblepiony masą. Gotować całość jeszcze chwilę.

Masa maślano - budyniowa:

  • 3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru

Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, dodając zamiast 4 szklanek mleka - 3 szklanki. Podczas gotowania wsypać cukier. Ostudzić. Masło utrzeć na pulchną masę, ucierając nadal dodawać partiami zimny budyń.

Dużą prostokątną formę (25 x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną częścią  ciasta wylepić dno formy. Wyrównać. Piec w temp. 180 st.C przez ok. 10 minut. Wyjąć ciasto z formy wraz z papierem do pieczenia i odstawić do ostudzenia. Blaszkę ponownie wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić drugą częścią ciasta. Wierzch ciasta pokryć zimną masą orzechową. Piec również 10 minut w temp. 180 st.C.

Na zimne ciasto (bez orzechów) wyłożyć masę maślano - budyniową i przykryć drugim ciastem. Całość szczelnie zawinąć i wstawić do lodówki na minimum 24 godziny. Jednak dopiero po 2 dniach ciasto smakuje najlepiej. Ważne jest również to, aby wyjąć je dostatecznie wcześnie przed jedzeniem, aby placki nabrały miękkości.



Zdjęcie - Orzechowiec z masą budyniowo -  maślaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego:)

 

Przepis ten jest moją propozycją w ramach zabawy

Zdjęcie - Orzechowiec z masą budyniowo -  maślaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




Przepisy z tych kategorii

Snikers
1

Snikers

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto aniołek
1

Ciasto aniołek

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Orzechowa kostka
2

Orzechowa kostka

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Wieniec drożdżowy z powidłami i migdałami

Wieniec drożdżowy z powidłami…

food² food²
Food Square

Pani Walewska wersja jesienna
25

Pani Walewska wersja jesienna

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Ciasto Iriny
14

Ciasto Iriny

cayenne cayenne
Błahostki