Piernik marchewkowy z orzechami przekładany jabłkami
Pyszne ciasto marchewkowe z miodem i korzennymi przyprawami przełożone winną masą jabłkową o cytrynowym aromacie. ...........niczym prawdziwy piernik ..........i taką właśnie rolę pełni to ciasto godnie zastepując tradycyjny piernik na świątecznym stole.
Składniki:
- 2,5 szklanki marchewki startej na grubej tarce /ubitej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju roślinnego
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 kg jabłek
- 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa
- 1/2 szklanki owoców goji
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów / mix włoskie, pistacjowe, laskowe/
- 150 g czekolady gorzkiej
- 100 ml słodkiej śmietany 30%
oraz orzechy i owoce goji do dekoracji
Wykonanie
Foremkę / 25-30// cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka wbić do miski, dodać cukier i utrzeć na puszystą masę/ użyłam miksera/ Marchewkę wymieszać z miodem i oliwą , połączyć delikatnie z jajkami. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą , cynamonem i przyprawą korzenną. Wsypać do masy, dodać orzechy i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok 50 minut. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwie części.
Obrane jabłka pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka, dodać startą skórkę cytrynową , zalać niewielką ilością wody /na dno naczynia/ i gotować pod przykryciem do miękkości. Do gorących jabłek wsypać suchą galaretkę, wymieszać , dodać owoce goji. Odstawić w chłodne miejsce do przestudzenia. Pokruszoną czekoladę połączyć ze śmietaną pogrzewając składniki w kapieli wodnej. Schłodzoną masę jabłkową wyłożyć na spód ciasta, przykryć drugą częścią. Wierzch lekko docisnąć i pokryć polewą czekoladową. Posypać posiekanymi orzechami i owocami. Ciasto odstawić w chłodne miejsce do całkowitego zastygnięcia.