Brownie z awokado i stewią
Mimo że brownie zwykle zawiera dużo masła i cukru, można je przygotować również w wersji dietetycznej. Piekłam już takie z czerwoną fasolą i okazało się tak samo dobre jak zwykłe. Od dawna chciałam też wypróbować przepis z awokado, które uwielbiam. Cukier zastąpiłam stewią i syropem karobowym, więc jest naprawdę zdrowo! I nie za słodko. Oczywiście jeśli wolicie, możecie dodać więcej stewii albo miód. Brownie wychodzi wyjątkowo kremowe i wilgotne dzięki awokado, którego smak jest delikatnie wyczuwalny i bardzo pasuje do całości.
Brownie z awokado i stewią
- 1 miękkie awokado
- 3 jajka
- 175g jogurtu greckiego
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 1/2 szklanki kakao
- ok. 1/3 szklanki gorącej wody
- 5 łyżek karobu (syropu)
- 5 saszetek stewii
- 150g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 25g czekoladowych łezek
1) Zmiksować awokado, jajka, jogurt grecki i esencję waniliową.
2) Do kakao wlać wodę, wymieszać i dodać do reszty.
3) Dodać karob i stewię.
4) Wsypać mąkę i zmiksować.
5) Przelać do formy o średnicy 20cm
wyłożonej papierem do pieczenia.
6) Posypać czekoladowymi łezkami.
7) Piec w temperaturze 180 st. C przez 25-30 minut.
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 16
Kaloryczność jednej porcji: 110 kcal