Wuzetka

Wuzetka

Wuzetka – jedno z najbardziej kultowych polskich ciast, mające swoje korzenie jeszcze w poprzednim ustroju. Jego nazwa powstała na przełomie lat 40. i 50. XX wieku i pochodzi od warszawskiej trasy W-Z, jednej z najważniejszych stołecznych inwestycji tamtego okresu. Choć aktualnie sława i blask tego ciastka zdecydowanie wyblakła pod naporem coraz to wymyślniejszych wypieków, to jednak poczciwa wuzetka to nadal obowiązkowa pozycja niemal każdej cukierni w Polsce :) Według mnie w czekoladowym cieście przełożonym bitą śmietaną tkwi pewien ponadczasowy i bezpretensjonalny urok. Cieszę się, że chociaż raz przygotowałam to ciasto samodzielnie i to z naprawdę smakowitym efektem.

Zdjęcie - Wuzetka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
WUZETKA
(12 sztuk)
ciasto:
6 dużych jajek,
360g mąki,
360g cukru,
180g stopionego masła,
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki kakao,
200ml mleka

krem:
750ml śmietanki kremówki (30 lub 36%),
3 łyżki cukru pudru,
1 czubata łyżka żelatyny

polewa:
150g czekolady deserowej,
100g śmietanki kremówki

ponadto:
4 łyżki kwaskowatego dżemu (np. porzeczkowego lub wiśniowego),
10 łyżek wody,
5 łyżek wódki,
1 łyżka kakao + bita śmietana do zrobienia rozetek na wierzchu


Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Nadal miksując, stopniowo wlewać stopione masło oraz mleko. Dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i krótko zmiksować – do połączenia składników. Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę i za pomocą łyżki wmieszać ją do ciasta.
Formę o wymiarach 25 x 35cm wyścielić papierem do pieczenia. Przelać ciasto i dokładnie rozprowadzić na boki. Piec w 180 stopniach przez 50-60 minut, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąc i zostawić do przestudzenia.

Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Żelatynę wymieszać w szklance z 3 łyżkami zimnej wody i odstawić na kilka minut. Gdy napęcznieje, ostrożnie ją ogrzać (np. wkładając szklankę do miseczki z gorącą wodą), aż kryształki żelatyny dokładnie się rozpuszczą. Do żelatyny dodać 2 łyżki bitej śmietany i wymieszać, a następnie całość wlać do pozostałej ubitej śmietany i krótko zmiksować mikserem na najniższych obrotach – ten proces zapobiegnie powstaniu w masie „kłaczków” z nierównomiernie ścinającej się żelatyny.

Gdy ciasto całkowicie wystygnie, przekroić je na 2 placki. Jeśli ciasto wyrosło wypukłe, ściąć jego nadmiar.

Wymieszać ze sobą 10 łyżek wody, 5 łyżek wódki i łyżkę kakao. Połową tak powstałego ponczu nasączyć dolny blat i posmarować go połową dżemu. Wyłożyć bitą śmietanę i wyrównać powierzchnię. Przykryć drugim blatem, nasączyć resztą ponczu i posmarować resztą dżemu.

Przygotować polewę: w garnuszku zagotować śmietankę. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż czekolada się rozpuści. Polać ciasto i równomiernie rozprowadzić czekoladę za pomocą szerokiego noża.
Całość wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Schłodzone, stężałe ciasto pokroić na kawałki, na środku każdego zrobić rozetkę z bitej śmietany.

Kategorie przepisów