Ciasto kokosowe z ananasem
 
            Na imprezę mikołajkową upiekłam ciasto kokosowe z ananasem. Bardzo nam smakowało, jest dosyć wilgotne, nie przesłodzone, polecam, smakuje dzieciom i dorosłym.
 Przepis znalazłam tutaj, dostosowałam go do swoich potrzeb.
 
  
 
 
 Składniki:
 Ciasto
 2,5 szklanki mąki
 1 niepełna szklanka cukru
 5 jajek
 150 gramów masła
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1,5 szklanki kwaśnej śmietany 18% 
 2,5 szklanki kokosu
 1 puszka ananasów
 aromat ananasowy (opcjonalnie) 
 
 Polewa
 1 tabliczka gorzkiej czekolady
 1 łyżka masła 
 kolorowa posypka 
 
  
 
 
Sposób wykonania:
 Zaczęłam od pokrojenia ananasa w kostkę i podsmażenia kokosu na patelni, tak do lekkiego zbrązowienia.
 Zmiksowałam masło z cukrem, nadal miksując dodałam jajka, następnie na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietaną.
 Na końcu do masy wrzuciłam kokos i ananasy, całość wymieszałam silikonową łopatką.
 
 Okrągłą formę o średnicy 22 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, wlałam do niej ciasto i piekłam ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
 
 
 Ciasto po wystudzeniu posmarowałam polewą zrobioną z rozpuszczonej czekolady z masłem i ozdobiłam kolorową posypką.
 
  
 
  
 
 
 
 I jeszcze tradycyjnie najnowsze rękodzieło - zakładki do książek.
 
  
 
  
 
  
 
  
 
 
            