Któż nie zna bloku... U mnie żadne święta nie mogą się obejść bez tej słodyczy - zawsze najszybciej znika z talerza. Poza tym , chyba nie ma potrzeby dodawać już nic więcej , oprócz zdjęcia i przepisu oczywiście ;-)
Mamy obecnie karnawał , więc nie może zabraknąć w tym czasie pączków. A , że tegoroczny post zaczyna się bardzo wcześnie , zatem czas najwyższy na smażenie , zwłaszcza , jeśli chcemy sobie wypróbować przepis przed "tłustym czwartkiem" ;-)
Przepis ten zalicza się do grona moich faworytów. Mam go od bardzo dawna i często do niego powracam. Ciasto jest proste (wbrew pozorom) w wykonaniu , ładnie wygląda i , co najważniejsze , bardzo smaczne :-)
Sernik bardzo leciutki i orzeźwiający- jeśli można tak powiedzieć o cieście ;) Smakuje jak filiżanka pysznej latte. Wypróbowaliśmy przepis na naszych imieninach - pod koniec lipca. Ale teraz na pewno warto sobie sprawić taką przyjemność, która wyrwie z zimowego snu ;)
Ciasto jak batonik? Może nie do końca takie samo, ale smakuje po prostu wspaniale! Jest dość słodkie, więc nie każdemu podpasuje. To ciasto robiłam już kilka razy, za każdym razem bardzo smakowało i nam, i gościom. Musicie koniecznie spróbować by się przekonać :)
To jest niesamowite jak ten czas pędzi! Wprost nie mogę uwierzyć, że prowadzę tego bloga już 3 lata! Tak, tak, 3 lata. Zaczęło się tak niewinnie 24 października 2007roku. Założyłam tego bloga i byłam zupełnie zielona, to miał być mój zeszyt z zapiskami, taki mały w tym wielkim świecie internetu.
Czas rozpocząć karnawałowe wypieki:-) Wypróbowałam nowy przepis na pączki z książeczki "Kuchnia Polska Makłowicza i Bikonta" pt. Słodkie wypieki. Z 1 kg wyszło mi 65 pączków średniej wiekości, nadziewałam je marmoladą śliwkową i brzoskwiniową swojskiej roboty, pycha!
Mój cytrynowiec to ciasto składające się z warstwy budyniu cytrynowego, bitej śmietany wymieszanej z galaretką cytrynową przykrytej herbatnikami nasączonymi w soku cytrynowo-spirytusowym, na koniec lukier cytrynowy. Przyznacie ciasto grzechu warte!
Na warsztatach (...) poświęconych deserom przygotowaliśmy bardzo dobre tiramisu, sernik z białą czekoladą, pyszne naleśniki Suzette, makowiec, doskonały krem brûlée, zabaglione z owocami, bezę Pavlovej, szarlotkę i smaczny karmelowy flan. Oto niektóre przepisy
To jedno z moich ulubionych ciast, ktore kiedys robila moja Mama, teraz robie je ja. Poniewaz uwielbiam wszystko co jablkowe zdecydowanie to jest moj faworyt. Ciasto lekkie i inne niz wszystkie szarlotki.
Tłusty Czwartek uczciłam nie tylko tradycyjnymi polskimi pączkami (kupnymi co prawda, ale bardzo smacznymi). Postanowiłam zrobić też greckie pączki, które kusiły mnie od dłuższego czasu
Jak zwykle po Świętach musiałam zrobić coś, w czym będę mogła wykorzytać liczne zapasy czekolady, które zwykle w tym okresie zdecydowanie się u mnie powiększają. Padło na prosty mus czekoladowy, który polecam zjadać w małych ilościach, szczególnie kiedy dopada nas chandra.
Podaję przepis na wersję podstawową. W oparciu o nią swobodnie można kombinować z alkoholem (whisky można zastąpić oczywiście likierem Amaretto lub np. Kahlúa / rumem/ wiśniówką , typem biszkoptów (użyłam okrągłych, świetnie też się sprawdzą Lady Fingers ), dodaniem np. przyprawy korzennej (takiej samej jaką używasz do piernika) lub zastąpieniem części serka mascarpone śmietanką 36%.