Cytrynowiec
Mój cytrynowiec to ciasto składające się z warstwy budyniu cytrynowego, bitej śmietany wymieszanej z galaretką cytrynową przykrytej herbatnikami nasączonymi w soku cytrynowo-spirytusowym, na koniec lukier cytrynowy. Przyznacie ciasto grzechu warte! Przepis otrzymałam od koleżanki Renaty, którą serdecznie pozdrawiam!
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szklanki mąki pszennej lub krupczatki
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru kryształu, w tym 2 cukry waniliowe
- 2 łyżki wody
Składniki na budyń:
- duży budyń śmietankowy lub waniliowy (musi być na 3/4 litra mleka)
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- 3/4 kostki masła lub margaryny
Ponczowanie biszkoptu:
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 2 kieliszki wódki lub spirytusu
- 1/2 soku z cytryny
- 1 cukier waniliowy
Warstwa śmietanowa:
- śmietana kremówka - 500 ml
- galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1/4 litra wody
Lukier cytrynowy:
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 4-5 łyżek cytryny
Dodatkowo:
- 1 paczka herbatników
- 3 kieliszki spirytusu lub wódki do maczania herbatników
- 1 cytryna
Białka oddzielić od żółtek, przesiać mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Dodać cukier oraz cukry waniliowe, dalej miksować.
Żółtka wymieszać z łyżką oleju, dodać do sztywnej piany, wymieszać delikatnie łyżką. Następnie dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszać łyżką, na koniec dodać 2 łyżki wody (ciasto będzie wilgotniejsze), delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C (pod koniec pieczenia nakłuć ciasto w kilku miejscach drewnianym patyczkiem i sprawdzić czy ciasto jest upieczone - patyczek musi być suchy).
Ostudzony biszkopt naponczować. Do pół szklanki ciepłej wody wlać spirytus lub wódkę, sok z cytryny, wsypać cukier waniliowy, wszystko dokładnie wymieszać. Biszkopt porządnie zwilżyć przygotowanym ponczem.
Ugotować duży budyń w 1/2 litra wody. Z 1/2 litra wody odlać pół szklanki wody, wymieszać w niej budyń, wlać na gotującą się wodę, ugotować budyń. Do budyniu dodać sok z 2 cytryn oraz 3/4 kostki masła lub margaryny (rozpuścić), budyń dokładnie wymieszać. Gorący budyń od razu wylać na biszkopt.
Kremówkę ubić na sztywną masę. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/4 litra wody (1 szklanka). Gdy galaretka zacznie tężeć wlać ją do śmietany, dokładnie wymieszać mikserem, od razu wylać na budyń cytrynowy.
Sok z cytryny wymieszać z spirytusem lub wódką, maczać w nim herbatniki i układać obok siebie na śmietanie.
Lukier cytrynowy: cukier puder wsypać do miski, dodać do niego sok z cytryny i utrzeć całość pałką. Smarować lukrem wierzch ciasta, ciasto schłodzić w lodówce lub zamrażarce.
Smacznego !