Tiramisu

Tiramisu
Zdjęcie - Tiramisu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepisów na domowe tiramisu jest na prawdę wiele. Ostatnio poszukując tego jedynego natrafiłam na złote proporcje spisane ręcznie przez mamę na maleńkiej karteczce, mianowicie: 250 g serka mascarpone, 4 żółtka, 50 g cukru pudru, 100 g biszkoptów, szklanka mocnej kawy, 60 ml alkoholu i 3 pełne łyżki gorzkiego kakao. Nie czekając długo zapragnęłam wdrożyć ten cudowny przepis do mojej kuchni i.. nie zawiodłam się :) Podaję przepis na wersję podstawową. W oparciu o nią swobodnie można kombinować z alkoholem (whisky można zastąpić oczywiście likierem Amaretto lub np. Kahlúa / rumem/ wiśniówką , typem biszkoptów (użyłam okrągłych, świetnie też się sprawdzą Lady Fingers ), dodaniem np. przyprawy korzennej (takiej samej jaką używasz do piernika) lub zastąpieniem części serka mascarpone śmietanką 36%.

Zdjęcie - Tiramisu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
/ przepis rodzinny, składniki na 4 porcje/

- 250 g serka mascarpone - 100 g biszkoptów ( Lady Fingers lub okrągłych) - 4 żółtka - 50 g cukru pudru - 1 szklanka (200 ml) mocnej kawy - 3 kopiaste łyżki gorzkiego kakao - 60 ml alkoholu (np. likieru Amaretto/ Kahlúa / rumu/ wiśniówki/ whisky)

Zaparzamy w kubku mocną kawę i odstawiamy do przestygnięcia, po czym wlewamy do niej alkohol. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, w miarę ubijania dodajemy stopniowo serek mascarpone . Łączny czas miksowania powinien trwać ok. 10 minut. Po tym czasie namaczamy biszkopty w kawowo-alkoholowym naparze i układamy połowę biszkoptów w pucharki, przekładamy krem i znów kładziemy ostatnią biszkoptową warstwę. Każdą porcję posypujemy grubą warstwą kakao. Deser chłodzimy przed podaniem minimum 5 h. Smacznego!

Zdjęcie - Tiramisu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku i twitterze
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów