Mus czekoladowy z gruszką
Jak zwykle po Świętach musiałam zrobić coś, w czym będę mogła wykorzytać liczne zapasy czekolady, które zwykle w tym okresie zdecydowanie się u mnie powiększają. Padło na prosty mus czekoladowy, który polecam zjadać w małych ilościach, szczególnie kiedy dopada nas chandra.
Składniki (3 małe porcje): 200ml schłodzonej śmietany 30%, 100g czekolady mlecznej, 50g czekolady gorzkiej, 2 łyżeczki cukru pudru, gruszka (ja użyłam Rocha)
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie delikatnie studzimy. W wysokim naczyniu ubijamy śmietanę, kiedy będzie odpowiednio sztywna, dosładzamy 2 łyżeczkami cukru pudru, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy jeszcze przez chwilę. Mus nakładamy do pucharków, a na sam koniec wkładamy 1/4 obranej gruszki.