To już drugi szwedzki przepis z dodatkiem sera. Zbieg okoliczności , czy Szwedzi tak bardzo lubią serowe wypieki ? ;-) Mniejsza z tym , ja w każdym razie zaliczam się do wielbicieli i to ciasto także bardzo mi smakowało.
Pewnie nazwa tego ciasta nasuwa Wam skojarzenie z miodem natomiast w tym przypadku nawiązuje raczej do tego, że wyglądem przypomina pszczołę. Ale nie o nazwę tu chodzi a o smak bo ciasto jest niesamowite.
Sernik czekoladowy - jeden z najsmaczniejszych. Zresztą co tu dużo pisać. Kto kocha serniki i czekoladę to pokocha ten wypiek. :) Sernik jest miękki, wilgotny, aromatyczny, pyszny. Bardzo polecam!
Do tej pory żylam w przekonaniu, że ciasta z dodatkiem miodu są twarde jak kamień i dlatego skutecznie ich unikałam. Przy okazji tego ciasta przekonałam się, że wcale tak nie jest.
Choć nie jestem fanką chałwy muszę przyznać, że ciasto jest pyszne i pięknie się prezentuje. Jest to biszkopt czekoladowy przełożony kremem chałwowym, na wierzch starta gorzka czekolada i można jeść :-) Smakował mi szczególnie po schłodzeniu, prawie jak lody, gorąco zachęcam do wypróbowania!
W tym roku serca i podniebiebia blogerów podbija sernik z gotowanym budyniem. Wiedziałam, że go zrobię, nie sądziłam tylko, że tak szybko ale jak się dostało 2 kg wiejskiego sera trzeba było go jakoś zagospodarować.
To taki serniczek z dodatkiem nutelli , na śmietankowym cieście , które podczas pieczenia wypływa na wierzch pomiędzy serowymi "kupkami" tworząc łaciato-pagórkowaty efekt. Ciasto wychodzi mięciutkie i delikatne - pyszne. A do tego proste w wykonaniu.
W zasadzie to bardziej zimowe ciasto z bananami - mocno czekoladowe, mogę je jeść o każdej porze roku i jeszcze takie wychłodzone z lodówki, uwielbiam wtedy trochę przypomina brownie - co tu dużo mówić jest boskie...
Ciasto wylałam do formy nasmarowanej masłem, na wierzchu ułożyłam brzoskwinie i jabłka pokrojone w ósemki. Całość posypałam cukrem cynamonowym (cukier trzcinowy zmieszany z mielonym cynamonem).
Tort jest fantastyczny ! Można się rozpłynąć delektując się nim ;-) Zdecydowanie słodki, ale pyszny. Orzechowe placki, przełożone grubą warstwą kremu budyniowego oraz bitą śmietaną wymieszaną z pokruszonym karmelem oraz posiekanymi, podpieczonymi orzechami laskowymi. Bardzo sycący, a zatem podzielny. Ja zdołałam zjeść dwa kawałki, ale czułam się po nich jakbym pożarła całe pudełko Ferrero Rocher na raz ;-)