Placek królewski

Placek  królewski

Do tej pory żylam w przekonaniu, że ciasta z dodatkiem miodu są twarde jak kamień i dlatego skutecznie ich unikałam. Przy okazji tego ciasta przekonałam się, że wcale tak nie jest. Ciasto już po zagnieceniu było bardzo przyjemne w dotyku i niezwykle mięciutkie. Po upieczeniu było nadal pulchne i już się nie martwiłam bo wiedziałam, że po przełożeniu wilgotnymi jabłkami nic mu się  nie zadzieje. Jest to taka trochę alternatywa dla szarlotki. Przepis na dużą blachę.

Zdjęcie - Placek  królewski  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki:

  • 60 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 35  dag masła
  • 12 dag miodu
  • 12 dag cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Składniki na masę jabłkową:

  • 1,2 kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 galaretka cytrynowa

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać masło, posiekać. Gdy zrobi się kruszonka dodać jajko, żółtko, miód, śmietanę, cukier i zarobić ciasto. Podzielić na trzy części. Pierwszą odłożyć. Do drugiej dodać rozpuszczoną w minimalnej ilości wody kawę, do trzeciej łyżkę kakao. Przełożyć do foremek, upiec na złoty kolor. W tym czasie przygotować masę jabłkową. Obrane jabłka zetrzeć na tarce, przełożyć na patelnie, przesmażyć na łyżce masła, dodać galaretkę i wymieszać. Po upieczeniu placki przestudzić i przełożyć masą jabłkową. Wierzch udekorować lukrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów