Placek królewski
Do tej pory żylam w przekonaniu, że ciasta z dodatkiem miodu są twarde jak kamień i dlatego skutecznie ich unikałam. Przy okazji tego ciasta przekonałam się, że wcale tak nie jest. Ciasto już po zagnieceniu było bardzo przyjemne w dotyku i niezwykle mięciutkie. Po upieczeniu było nadal pulchne i już się nie martwiłam bo wiedziałam, że po przełożeniu wilgotnymi jabłkami nic mu się nie zadzieje. Jest to taka trochę alternatywa dla szarlotki. Przepis na dużą blachę.
Składniki:
- 60 dag mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 35 dag masła
- 12 dag miodu
- 12 dag cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
Składniki na masę jabłkową:
- 1,2 kg jabłek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cynamonu
- 1 galaretka cytrynowa
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać masło, posiekać. Gdy zrobi się kruszonka dodać jajko, żółtko, miód, śmietanę, cukier i zarobić ciasto. Podzielić na trzy części. Pierwszą odłożyć. Do drugiej dodać rozpuszczoną w minimalnej ilości wody kawę, do trzeciej łyżkę kakao. Przełożyć do foremek, upiec na złoty kolor. W tym czasie przygotować masę jabłkową. Obrane jabłka zetrzeć na tarce, przełożyć na patelnie, przesmażyć na łyżce masła, dodać galaretkę i wymieszać. Po upieczeniu placki przestudzić i przełożyć masą jabłkową. Wierzch udekorować lukrem.
Smacznego:)