Sernik czekoladowy
Sernik czekoladowy - jeden z najsmaczniejszych. Zresztą co tu dużo pisać. Kto kocha serniki i czekoladę to pokocha ten wypiek. :) Sernik jest miękki, wilgotny, aromatyczny, pyszny. Bardzo polecam!
Przepis z książki Nigelli Lawson "Jak być domową boginią". Podaję w wersji przez siebie zmienionej (między innymi powiększyłam ilość porcji, zmniejszyłam ilość śmietany i nie piekłam w kąpieli wodnej).
Całkiem spontanicznie sernik pasuje do Czekoladowego Weekendu Bei.:)
Składniki na spód:
*250 g herbatników digestive
*100g miękkiego lub stopionego masła
Herbatniki zmiksować z masłem w malakserze, a następnie ugnieść na dnie tortownicy (u mnie o średnicy 23cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Składniki na masę serową:
*1 kg mielonego twarogu
*220g cukru
*4 duże jajka
*4 duże żółtka
*50ml kwaśnej śmietany
*1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (mój dodatek)
*1/2-1 łyżeczki soku z limonki do smaku (użyłam soku z cytryny)
*ok 300g czekolady stopionej (użyłam: 200g czekolady deserowej + 100g mlecznej)
Twaróg utrzeć, aż będzie gładki, następnie wymieszać go z cukrem. Dodawać po jednym jajku i żółtku, za każdym razem ucierając. Dolać śmietanę, mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i utrzeć wszystko na gładką kremową masę. Jeśli nie będzie dość kwaskowata to dodać jeszcze soku z limonki/cytryny.
Delikatnie wmieszać stopioną czekoladę, sernik ma być marmurkowy, więc nie mieszać zbyt dokładnie.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piec około 1 godziny. Nigella radzi pieczenie w kąpieli wodnej, ja jednak piekę po swojemu.
Gotowy sernik powinien być lekko zrumieniony przy brzegach, po środku ścięty, lekko chybotliwy. Sernik studzić w wyłączonym piekarniku, a następnie po upływie ok. 30 minut delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika i studzić.
Po ostudzeniu wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc.
Smacznego :)