Są proste w wykonaniu i o tyle fajne, bo zawsze są inne, bo można do nich dać akurat to co się ma w lodowce. Ja wykorzystałam pieczarki i czerwona paprykę.
Święta coraz bliżej, więc chyba juź najwyższa pora, abym sama zaproponowała parę wielkanocnych potraw (...). Pierwsza z nich to jajka faszerowane wędzonym łososiem. Łatwa do zrobienia i efektowna przekąska zarówno na śniadanie, jak i kolację :)
Smakowite, chrupiące sakiewki z brokułowo-serowym wnętrzem (...). Świetnie spisują się w roli pasztecików do barszczu. Nieskomplikowane i szybkie do zrobienia – polecam :)
Gotowe ciasto jest smaczne, przypomina w smaku bardzo gęsty budyń robiony na prawdziwej czekoladzie. Dodatek orzechów włoskich świetnie urozmaica strukturę. Przyznam, że chociaż szału to ciasto nie robi (jadałam lepsze), to warto je upiec dla samej frajdy.
Dokładnie mieszamy jogurt z oliwą, miodem i szczyptą soli. Kurczaka wkładamy do miski, dodajemy jogurt z dodatkami, całość mieszamy. Odstawiamy na minimum godzinę /im dłużej kurczak będzie się marynował w jogurcie, tym będzie smaczniejszy...
Uwielbiam domowe pieczywo - proces przygotowywania ciasta, dokładne wyrabianie, a później obserwowanie, jak powoli zwiększa się jego objętość. Formowanie małych lub większych bułeczek, układanie ich na blasze. Cudowny zapach rozchodzący się po domu w trakcie pieczenia. Pierwszy kęs jeszcze ciepłej, chrupiącej z wierzchu i mięciutkiej w środku bułeczki. Bajka.
Przekopałam cały internet, za jakąś nową inspiracją i nie znalazłam nic, co by mnie usatysfakcjonowało w stu procentach. Wchodząc do kuchni, postanowiłam improwizować;) Piekłam na czuja. Takim sposobem powstała moja, inna wersja ciasta marchewkowego. Moim nieskromnym zdaniem - najlepsza jaką do tej pory jadłam
Jest wyjątkowy - nietypowy z uwagi na dodatek tartej marchewki, poza tym bardzo delikatny i puszysty. Można go zatem nazwać podwójnie lekkim - dosłownie i w przenośni, bo oprócz takiej konsystencji jest też niezbyt (choć wystarczająco) słodki i raczej niskokaloryczny.
Dzisiejsze ciasto czekoladowe z kremem jest proste do przygotowania, wspaniale smakuje i pięknie wygląda. W smaku jest bardzo czekoladowe, wilgotne i delikatne. Z kremem czekoladowym i bitą śmietaną to po prostu idealna czekoladowa rozpusta ;-)
Znalazłam ciekawy przepis na trójwarstwowe ciasto bez pieczenia. Ciasto jest bardzo bogate i intensywne w smaku. Górują zdecydowanie warstwy malinowa z galaretką i budyniowa z adwokatem.
Król deserów - czekoladowy tort, biało - czarny klasyk, ale co za smaki. Idealnie kruchy, cieniutki, razowy spód posmarowany dżemem z pigwy, blaty czekoladowe nasączone świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy przełożone kremem o smaku adwokata, a całość wieńczy gruba polewa czekoladowa. Smaki bardzo zrównoważone, harmonijnie się przenikają, a tort nie jest za słodki.