Bakaliowe ciasto milionera
Kto by nie chciał być milionerem… Złoto, luksusy, podróże, piękne wille, niekończący weekend i wiele innych elementów, o których nawet nie śmiem marzyć. Nie wiem jak Wy, ale ja prawdopodobnie przez pierwszy rok od zaksięgowania tej wielkiej fortuny na koncie nie pomyślałabym o żadnej pracy. Później kto wie, może z nudów… może bardziej dla rozrywki… albo dla utrzymania kondycji… Na pewno już nie w hurtowych ilościach od rana do rana…
Marzenia marzeniami, ale jak na razie musimy zadowolić się zniewalającym w smaku ciastem milionera. Być może karmelowy kajmak, bogactwo smaku, bakalie, które też są symbolem dobrobytu i rozpływająca się w ustach warstwa czekolady sprawią, że poczujemy iż świat leży u naszych stóp… Głęboko w to wierzę i z chęcią sięgnę po kawałek tego cuda, choć kalorii ma też pewnie milion, albo i więcej. A że przez te marzenia i ciasto nabrałam ogromnej ochoty na zostanie milionerką, to chyba jeszcze dzisiaj wyślę los na loterię. Być może uśmiechnie się do mnie szczęście – podobno nowicjuszom częściej się udaje. Wy też wyślijcie, albo chociaż upieczcie sobie to ciasto i zostańcie milionerami! Składniki:(forma 20x25cm)
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 100g zimnego masła
- 1 jajko
- ¼ szklanki cukru pudru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Wierzchnie warstwy i dodatki:
- Puszka 500-600ml słodzonego mleka skondensowanego lub gotowego kajmaku
- 200g mieszanych bakalii (rodzynki, orzechy, pekany, suszone morele, żurawina, nerkowce, migdały itp.)
- 200g ciemnej czekolady
- 50g masła
- 1 łyżka mleka
Przygotowanie krok po kroku:
- Mleko skondensowane w zamkniętej puszce wstaw do garnka i zalej wodą do połowy wysokości. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 2 godziny, a następnie pozostaw w garnku do całkowitego ostudzenia. Najlepiej zrobić to dzień przed pieczeniem. Jeśli używasz gotowego kajmaku, pomiń ten etap.
- Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto.
- Rozwałkuj lub wyklej spód blaszki.
- Ciasto przykryj pergaminem i wysyp suchym ziarnem np. grochem lub fasolą lub użyj kuleczek do obciążania kruchego ciasta. Pominięcie tego etapu spowoduje, że ciasto nadmiernie wyrośnie podczas pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz przez 15 minut lub do chwili aż brzegi ciasta zaczną się rumienić.
- Wyjmij ciasto i ostrożnie zdejmij obciążenie. Nakłuj je gęsto widelcem i wstaw ponownie do piekarnia, aby się dopiekło. Powinno to zająć kolejne 15-20 minut. Upieczone ciasto jest złociste i wypieczone od spodu.
- Ostudź.
- Kajmak przełóż do miski i wymieszaj z bakaliami. Jeśli jest zbyt gęsty, lekko podgrzej.
- Masę wyłóż na spód z ciasta i wygładź szpatułką. Odstaw do lodówki, by całość zastygała.
- Czekoladę pokrusz, dodaj masło i mleko i podgrzewaj nad kąpielą wodną do połączenia się składników w gładką, jednolitą masę. Polej nią ciasto i odstaw do całkowitego zastygnięcia.
- Przechowuj w chłodnym miejscu.
Smacznego!