Lekki kurczak w jogurcie. Zapiekany z mozzarellą i pomidorami koktajlowymi.

Lekki kurczak w jogurcie. Zapiekany z mozzarellą i pomidorami koktajlowymi.


Zdjęcie - Lekki kurczak w jogurcie. Zapiekany z mozzarellą i pomidorami koktajlowymi. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

(troszkę) zaniedbałam bloga. Przyznaję się bez bicia, i głupio mi z tego powodu straszliwie.... Najgorsze, że im dłużej się nie piszę, tym trudniej się wreszcie do tego zabrać. Poprawię się :)
W międzyczasie, gdzieś po drodze, minęła d r u g a rocznica odkąd gotuję, fotografuję i publikuję ( czy raczej odkład p u b l i k u j ę, bo gotowałam i fotografowałam już wcześniej ;) ) i naprawdę, z całego serca Wam d z i ę k u j ę (!!!) za to że j e s t e ś c i e, że tu wchodzicie, czytacie moje luźne, nieskładne zapiski, korzystacie z przepisów, zostawiacie komentarze. To motywuje. Bardzo.

Zdjęcie - Lekki kurczak w jogurcie. Zapiekany z mozzarellą i pomidorami koktajlowymi. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Pierś z kurczaka w jogurcie, zapiekana z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi. /porcja dla 2 - 3 osób. Źródło przepisu: Kwestia Smaku./

2 pojedyncze piersi z kurczaka, 300g gęstego jogurtu (użyłam greckiego), 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżeczka dobrej jakości miodu (np. gryczanego), 2 łyżeczki czerwonej, ostrej papryki, sól morska, świeżo mielony pieprz
* * *
125g mozzarelli (mała kulka), pokrojona w plastry 200 – 300g pomidorków koktajlowych, 1 łyżka oliwy extra vergine, sól morska i pieprz, do smaku, świeży tymianek, do dekoracji

Piersi kurczaka myjemy i oczyszczamy z kostek i błonek. Każdy z pojedynczych filetów przekrawamy wzdłuż na dwa cieńsze filety. Posypujemy je solą morską i czerwoną papryką, skrapiamy oliwą. Doprawione filety oprószamy mąką pszenną, odkładamy.
Przygotowujemy marynatę. Dokładnie mieszamy jogurt z oliwą, miodem i szczyptą soli. Kurczaka wkładamy do miski, dodajemy jogurt z dodatkami, całość mieszamy. Odstawiamy na minimum godzinę /im dłużej kurczak będzie się marynował w jogurcie, tym będzie smaczniejszy. Można przygotować mięso rano, i odstawić na pół dnia. Tak zrobiłam – polecam/.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Do żaroodpornego naczynia przekładamy filety wraz z jogurtem, na wierzchu układamy plastry mozzarelli. Na samą górę wykładamy pomidorki koktajlowe /najładniej prezentują się te, na gałązce/, delikatnie dosalamy do smaku, posypujemy świeżo mielonym pieprzem, skrapiamy odrobiną oliwy. Pieczemy przez 15 – 20 min.
Podajemy gorące, z dodatkową łyżką jogurtu greckiego, kilkoma gałązkami świeżego tymianku i np. bagietką czy innym pieczywem /u mnie grzanki z pełnoziarnistego chleba/.

Smacznego!


Zdjęcie - Lekki kurczak w jogurcie. Zapiekany z mozzarellą i pomidorami koktajlowymi. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów