Najlepsze ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady

Najlepsze ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady

Zdjęcie - Najlepsze ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Uwielbiam wypieki z dodatkiem dyni, jak i marchewki.

Tym razem zrezygnowałam z dyni.
Wymarzyło mi się, ciasto marchewkowe, ale takie inne, niesztampowe.

Przekopałam cały internet, za jakąś nową inspiracją i nie znalazłam nic, co by mnie usatysfakcjonowało w stu procentach.

Wchodząc do kuchni, postanowiłam improwizować;)
Piekłam na czuja.

Takim sposobem powstała moja, inna wersja ciasta marchewkowego.
Moim nieskromnym zdaniem - najlepsza jaką do tej pory jadłam:)

Ciasto wyszło fenomenalne!

Nie dość, że kolor miało niesamowity i cieszyło oko, to smakiem i konsystencją zupełnie mnie urzekło.
Niezwykle puszyste, idealnie wilgotne, cudownie pachnące cynamonem, wprost rozpływało się w ustach.
Do tego, ta boska polewa z białej czekolady, wzbogacona cytrusową nutką i chrupiące pod zębami bakalie.

Ciasto ideał!

Składniki:

  • 2 szklanki marchewki startej na tarce na małych oczkach
  • 2.5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 0.5 puszki ananasa
  • 1 szklanka zalewy/soku spod ananasa w puszce
  • 4 jajka
  • 0.5 szklanki bakali ( u mnie posiekane migdały i rodzynki)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z 0.5 cytryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

polewa

  • 1 biała czekolada
  • 250g serka mascarpone
  • skórka starta z cytryny

Marchew zetrzeć na tarce na małych oczkach.
Ananasa pokroić w drobną kosteczkę.
Bakalie posiekać.
Jajka z cukrem ubić do białości.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, sól i cukier waniliowy.
Zmiksować.
Dodać olej i sok z ananasa i sok z cytryny.
Całość zmiksować jeszcze raz.
Do masy dodać marchew, ananasa i bakalie.
Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto marchewkowe piec w 180C 50-60 minut.
Upieczone ciasto wytudzić.
Wystudzone ciasto polać polewą z białej czekolady.
Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Lekko przestudzić.
Wymieszać z serkiem mascarpone i skórką z cytryny.
Powstałą polewę rozsmarować na cieście.
Ciasto włożyć na parę godzin do lodówki by polewa się ścięła.

Zdjęcie - Najlepsze ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Najlepsze ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Najlepsze ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Najlepsze ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Najlepsze ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Najlepsze ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Najlepsze ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Najlepsze ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Najlepsze ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów