Ciasto marchewkowe
PDF Button
Na dworze plucha i zimno, czas na najpyszniejsze ciasto marchewkowe z rozgrzewającymi przyprawami korzennymi, na ciemnym piwie, maślance i oleju rzepakowym. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także jest na tyle uniwersalny, że używam go zarówno do pieczenia i smażenia jak i do ciast, takich jak to marchewkowe.
Rodzynki namoczyć w piwie i odstawić na 30 minut aby zmiękły.
Jajka zmiksować na gładką masę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i chili. Połączyć mikserem, dodać cukier, olej, maślankę i ekstrakt waniliowy oraz namoczone rodzynki razem z piwem, zmiksować. Na koniec dodać marchewkę oraz wiórki. Wymieszać do połączenia składników.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę. Piekarnik nagrzać do 175 st.C i piec ciasto przez 45 minut. Po wyjęciu wystudzić. Ciasto wyjąć z foremki, przekroić na dwa blaty ciasta (polecam użycie nitki).
Polewa: Masło ubić mikserem, dodać serek, ubić. Dodać cukier puder (najlepiej przez sitko) oraz ekstrakt waniliowy, wszystko zmiksować na aksamitną masę. Gotowym kremem przełożyć blaty ciasta. Położyć krem także na wierzchu ciasta, udekorować orzechami i posypać przyprawą do piernika.