Ostatnio po długich poszukiwaniach udało mi się kupić mąkę orkiszową i muszę przyznać, że wypieki z jej dodatkiem są przepyszne. Miałam ochotę na chlebek lekko słodki o miodowym zapachu wilgotny i puszysty i taki właśnie wyszedł. Bardzo długo utrzymywał świeżość, sprawdził się również w formie tostów. Bardzo polecam zarówno do słonych jak i słodkich dodatków.
Od dawna kusiło mnie połączenie masy jabłkowej z budyniem. Nie wiedziałam czego się spodziewać, jak to się będzie łączyć ale tak dużo osób zachwycało się tym zestawem że musiałam spróbować. Ciasto wyszło bardzo smaczne,
A dzisiaj kolejna wersja pieczonego kurczaka. Tym razem piekłam kurczaka w kawałkach, pałki, bioderka i skrzydełka. Plus taki, że nie trzeba potem kroić kuraka tylko ma się gotowe porcje a dwa można łatwiej przekręcać mięsko i lepiej dochodzi i się rumieni.
Szarlotki chyba nie trzeba jakoś specjalnie reklamować:) Jeszcze mi się nie zdarzyło jeść dwie takie same, chociaż oczywiście wszystkie przepisy są podobne. Dzisiaj polecam wersję z pianką.
Chlebek jest bardzo pyszny, lekko słodkawy, idealny do kanapek z dżemem. Bardzo łatwo się go robi i długo utrzymuje świeżość. Polecam, bardzo nam smakował.:).
Dodatek mąki graham sprawia, że chleb ma bardzo chrupiącą skórkę, nieco się kruszy, ale smakuje wybornie. Bez żadnych fiu-bździu, taki zwykły, prosty, neutralny w smaku. Za tym właśnie tęskniłam.
Od dawna planowałam upiec te słynne francuskie rogaliki, które coraz częściej goszczą także w polskich domach. Rogaliki są przepyszne, mięciutkie i tak pięknie pachną masłem, że aż się chce sięgnąć po kolejnego.
Co zrobić z mięsem i warzywami, które są pozostałością po ugotowaniu bulionu mięsno-warzywnego? Takie pytanie zadaje sobie nie jedna z nas i to dość często.