Sernik dyniowy

Jeszcze kilka lat temu nie pomyślałabym, że można zrobić sernik dyniowy ale dzisiaj chyba nic nie jest w stanie mnie zaskoczyć. Nie każdy jest w stanie zaakceptować obecność dyni czy cukini w słodkim cieście czy wiśni lub śliwki w wytrawnym sosie. Czasami jest to faktycznie podyktowane smakiem ale częściej uprzedzeniem. Bo dynia to warzywo i powinna być tylko na słono a brzoskwinia to owoc więc tylko do deseru. Na szczęście nowoczesna kuchnia daje nam wiele możliwości a ja z dyni, którą dostałam zrobiłam zupę, zapiekankę i dwa serniki. Dzisiejszy sernik jest moją pierwszą propozycją do akcji Bei.

Zdjęcie - Sernik  dyniowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: Kwestia Smaku ( z moimi zmianami)

Składniki:

  •  1 i 1/2 szklanki musu z dyni
  • 1 kg sera zmielonego trzykrotnie
  • 5 jajek
  • 2 żółtka
  • 1 i 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
  • 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%, najlepiej gęstej
  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 cukier wanilinowy (lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)

Składniki na spód:

  • 75 g masła
  • 75 g ciemnej czekolady
  • 50 g cukru
  • 2 małe jajka
  • 60 g mąki pszennej

 W dużej misce wymieszać (np. łyżką) wszystkie składniki na masę serową: mus z dyni, ser, jajka, żółtka, mleko skondensowane, śmietankę kremową, mąkę ziemniaczaną, cynamon, cukier wanilinowy. Odstawić na czas przygotowania spodu. Dno tortownicy (około 24 cm) wyłożyć dużym krążkiem z papieru do pieczenia, zapiąć tortownicę wypuszczając krążek poza obręcz. Tortownicę posmarować od środka miękkim masłem. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.  

Masło pokroić na kawałki i razem z połamaną na kosteczki czekoladą włożyć do rondelka, mieszając roztopić na małym ogniu, ostudzić. Dodać cukier i jajka, wymieszać. Wsypać przesianą mąkę i mieszać przez około minutę aż składniki się połączą.  Wyłożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 13 minut, tortownicę wyjąć ale nie wyłączać piekarnika. Na podpieczony spód wylać masę serową i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez 1 i 1/2 godziny. Po upieczeniu wystudzony sernik posypałam kakao.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Sernik z fantazja
18

Sernik z fantazja

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Ciasto czekoladowe na twarogu
6

Ciasto czekoladowe na twarogu

Kaś Kaś
Bake&Taste

Sernik z budyniem  czekoladowym
11

Sernik z budyniem czekoladowy…

figmara figmara
figowe smaki

SERNIKOBROWNIE
15

SERNIKOBROWNIE

evenka evenka
Arabeska

Cielaczek
11

Cielaczek

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Cielaczek
2

Cielaczek

gania gania
My cuisine